Angsten, zoveel verschillende soorten vormen en mate.

Soms tekent een angst je wel heel erg in je leven. Durf je een hoop dingen niet meer te doen. Ik zelf heb ook echt een tijd aan straatvrees geleid. Dat uitte zich in het feit dat ik het huis niet kon verlaten en niet even snel boodschappen kon gaan doen. Of de kinderen naar school brengen. Die vond ik helemaal killing want ze moesten natuurlijk wel op tijd zijn. Hoe vaak dat ik niet even snel nog 1 keer terug het huis in ben gerend is niet te tellen.

Mijn angst uit zich in naar de toilet moeten gaan. Ik heb een traumatische ervaring opgeslagen “denk ik” en door die ervaring buitenshuis krijg ik de kriebels dat die situatie weer gaat gebeuren wanneer ik het huis verlaat (lees de wc verlaat).

Ook ontstaat mijn angst omdat ik gedachtes in mijn hoofd haal die helemaal niet echt zijn en volledig worden ingevuld door mijn ego en mijn gevoel van schaamte. Die gedachtes doe je niet met opzet maar de kunst is om ze te onderscheppen en er geen gehoor aan te geven. Ik zeg dan tegen mijn gedachte ‘jij hoeft er niet te zijn’. Heel bewust kan ik in sommige moeilijkere situaties mijn gedachtes afleiden. Ga bewust aan iets denken wat totaal anders is en wat echt je aandacht nodig heeft. Dat doet me denken aan een verhaal/ situatie van mij zelf.

Ik weet nog toen ik net bezig was om meer in het nu te zijn. (betekend kijk, voelen, opmerken wat en NU werkelijk echt is) kreeg ik een paniekaanval in de auto richting het paardrijden. Ik zat met geknepen billen in de auto en voelde het zweet over mijn hele lijf. Echt koude angst. Wat mijn angst gedachte dan precies was ik weet het niet eens maar ik ging ertegenin. Ik ging in het NU zijn. Wat deed ik: Ik ging alles hardop kei hard in de auto roepen wat ik zag. Dus dat ging van: rode auto! lantaarnpaal! Hier gaan we rechtsaf! verkeersbord! Vrouw met haar hond! Ik heb het koud! OH nee ik heb het warm! zie je het al voor je!? Maar… het hielp. Het was een van mijn eerste succes ervaringen om in het hier en nu te zijn.

Ik moest wel direct naar de toilet maar ik had het wel gehaald.

Bij mij is het dus ook niet van de ene op de andere dag helemaal goed gegaan. Hoe de angst erin sluipt zo mag ie er ook weer uit sluipen. Maar ja aanleren is vaak makkelijker dan afleren.

Dus ik was me dus inmiddels bewust van mijn gedachtes en mijn invul gedrag voor de toekomst. In het hier en nu was voor mij de key. Filter de gedachtes in ego en schaamte kick die achter in de auto en ga kijken wat er nu wel is (hierover heb ik ook een blog geschreven).

Wat ik ook ben gaan doen is het hardop te benoemen. Ik praat er steeds meer over en steeds meer open. Wat best grappig is is dat je er dan achter komt dat je niet de enige bent. Zo had ik ook altijd wanneer ik op een feestje kwam een”aanval” ik ging wel graag naar dat feestje maar ik weet niet of het mijn onzekerheid was om aardig gevonden te worden die de paniek veroorzaakte of teveel energie in in 1 ruimte was.

Bij mij was het dan vaak het toilet bezoek wat mijn redding was zodat de opgeslagen energie weg kon en daarna ging het vaak wel. Maar ja je snapt wel dat ik niet echt uit keek om te gaan van te voren. En voor dat toilet bezoek schaamde ik me natuurlijk. Nu geef ik er steeds minder om (minder schaamte) en dus is het veel minder nodig.

Daar komt het volgende puntje, zelf-liefde en acceptatie. Alles valt of staat met zelf -liefde. Als jij van jezelf houd zoals je bent en de dingen die je graag aan wilt pakken lekker aanpakt maar jezelf niet in een hokje stopt dan ben je een vrij mens. Dan maakt het jou niet uit waar je heen moet gaan of wat je moet doen. Dan weet jij waar je grenzen liggen en weet je wat goed voelt voor jou. Want als jij zelf-liefde hebt neem jij je eigen gevoelens serieus en wanneer jij je gevoelens überhaupt opmerkt dan kun jij ook je grenzen aan geven. En wel meteen op het moment. Dat betekent in het NU staan. In elke situatie. En daardoor gaat je ego en je schaamte naar de achtergrond en daardoor krijg jij minder tot geen angsten meer. En als die angst er is dan accepteer je die en kun je beter zeggen: hallo angst, kom erbij, ik ga rustig ontspannen doe je met me mee?

Als jij dus weer objectief met jouw gedachte van angst om kunt gaan kun jij kiezen om in het moment van de angst te gaan ontspannen. Dit kun je trainen door veel te mediteren en je kunt hulp vragen bij een hypnotherapeut. Zij geven jou een tool om je lichaam te laten ontspannen.

ontspannen is een belangrijk hulp middel.

Want weet jij waarom je angst ontwikkeld? IK heb dit laatst gezien in mind explainend op netflix (aanrader). Angst is voor een dreigende situatie, om leven of dood. Wanneer jij in gevaar bent dat je harder kunt rennen dat je lichaam zo ingericht is dat jij het red in een benauwde situatie. En je brein slaat die benauwde situatie vast op zodat je de volgende keer nog sneller klaar bent om te ontsnappen aan de situatie. Alleen ja die gevaarlijke situaties zijn er tegenwoordig niet zoveel meer dus we ons brein is een beetje de weg kwijt met de dreigende situaties. De serie is een aanrader om te kijken. Ook heerlijk om te zien hoe mechanisch het probleem eigenlijk is.

Kortom, wanneer jij rustig bent en ontspannen en zo kunt blijven in het hier en in het nu bij jezelf en je niet laat leiden door je gedachtes van ego en schaamte kun jij van je angsten afkomen.

Is jouw angst nog teveel voor je? Er zijn ook medicijnen die je kunnen helpen. Soms ben je een op de zoveel gevallen die gewoon het stofje mist in de hersenen. Niks om je voor te schamen de huisarts weet raad. En laat je niet afschepen jij weet wat je voelt en wat je ervaart. Als jij jezelf serieus gaat nemen doet een ander het ook pas.

Als je nog vragen hebt stel ze gerust mag ook privé. Ik hoop je een beetje te kunnen helpen en met het stukje ontspannen en in het nu te zijn kan ik je helpen als het voor jou goed voelt mag je altijd contact opnemen.

liefs iloon