Eigen onderneming verhaal

Ik was 23 jaar en was vast beraden om een eigen salon te openen. Ik had een wens en dat was als ik later moeder was thuis werken en onder schooltijd mijn eigen tijd indelen. Mijn vader steunde mij daarin heel erg omdat hij het nooit had gedurfd gaf hij aan doen het nu nu je nog thuis woont je hebt niks te verliezen.

Ik mocht beginnen vanuit het huis van mijn ouders. Beneden kreeg ik een ruimte. Administratie leerde ik van mijn tantes. Eentje had nog een oud kasboek en zo begon ik op papier mijn eerste boekhouding bij  te houden. Mijn tante werkte op de administratie en leerde mij organiseren binnen een bedrijf en ik gebruik nog steeds handige tools die ik van haar heb geleerd. Ik nam een boekhouder aan en vroeg hem alles wat ik niet begreep. Zo begon ik.

Ik begon gewoon mijn werk te doen en deed het blijkbaar goed want in die tijd waren er geen social media  dus ik moest het hebben van mijn klanten zelf. De mond tot mond reclame. Ik weet nog dat een collega nagelstyliste ging stoppende zij vond het zonde om haar 25 klanten zomaar weg te doen dus zij zocht een goeie opvolger. Ik kon de klanten gebruiken en zo geschiedde sindsdien had ik een volle salon.

Ik heb nooit getwijfeld aan mijn succes. Ik deed wat ik graag deed en deed het goed want er waren veel trouwe klanten.

Ik heb nog wel een baantje gehad vanwege de hypotheek van ons huis. Mijn salon was nog niet voldoende dus nam ik er een baantje tijdelijk bij. Na en half jaar kreeg ik die 25 klanten erbij en was ik dus helemaal zelf voorziende van mijn inkomen.

Toen werd ik moeder en wilde ik vanuit mijn eigen huis gaan werken. We verbouwde een kamertje boven en vanaf toen werkte ik thuis.

Mijn ideale leven ontvouwde zich. Ik werkte voor mijzelf en kon ook nog moeder zijn. Maar 2012 kwam ik voor het eerst in een burn-out terecht. Ik had veel rug klachten en er werd ontdekt dat ik de ziekte van Bechterew had. Dat was een grote klap want ik had een dochter van 2 en een drukke salon. Voor het eerst moest ik rekening houden met balans. Ik wist nog niet beter dan door gaan. Druk druk druk.

Ik koos toch om 3 maanden rustig aan te doen. Belde een paar klanten af en deed het iets rustiger aan. Ik werd voor 50%afgekeurd maar omdat er daarvan nog 30% naar de belastingdienst ging vanwege loonheffing kreeg ik maar voor 25% geld op de bank. Daardoor ging ik toch voor 75% kei hard werken. Want ja je wil toch ook lekker brood kopen.

Het was immers druk genoeg. Toen werd onze  zoon geboren in 2014 en toen ging het daarna eigenlijk best wel heel erg goed. Mijn Bechterew was stabiel en ik had sporten ontdekt. Ik had een mooie balans. Totdat ik me daar weer in verloor en toch de grens ging opzoeken en er stiekem ook weer overheen ging. En ja hoor 2016 begon geëmmer weer met mijn lichaam. Dat duurde tot 2019 en toen stortte ik echt in. Ik was in 2017 al wel begonnen met omscholing ik wist wel er moet iets anders komen. Maar wat. Want ik deed mijn werk echt heel graag.

Dus Augustus 2019 besloot ik alle klanten voor het laatst te doen.. ik bedankte ze. Maar lichamelijk kon ik echt niet meer. Ik had gehoopt dat ik de lichamelijke massages die ik inmiddels had geleerd naast een paar liefste klantjes die al 10 jaar kwamen naast elkaar had kunnen doen. Maar dat liet mijn lichaam niet toe. Ik moest durven springen. Mijn oude beroep loslaten en helemaal iets nieuws beginnen.

Dat werd in eerste instantie een guasha praktijk. Ik ging van salon vanity naar balance praktijk vanity wat later balance praktijk ilona werd. Ik merkte al snel dat het niet alleen ging om lichamelijke ongemakken maar ook zeker om  geestelijke ongemakken. Mijn nagel klanten zeiden ook altijd al dat zij niet alleen voor de mooi nagels kwamen maar ook voor het hele coaching gesprek dat je er gratis bij kreeg. Ilona wordt toch coach zeiden ze dan.

Toen ik in 2019 stopte met werken in de salon gaf me dat veel ruimte om een opleiding te gaan doen. Ik koos voor de kleine tiki. Daar leerde ik met creatieve oefeningen hoe diep je contact kon maken met jezelf, je gevoelens en hoe je kon helen en weer dichterbij jezelf kon komen. Dit wilde ik ook thuis doen. In mijn praktijk. Zo gezegd zo gedaan. Langzaam introduceerde ik creatieve oefeningen bij mijn coaching gesprekken in mijn praktijk.

Inmiddels is mijn coaching mijn hoofd aanbieding en de guasha voor het lichaam een tool zoals creatieve oefeningen dat soms ook zijn.

Ik heb altijd gevoeld dat er een weg is om te ondernemen. Maar dat het soms zoeken is wat bij je past of wat je aan kunt. Het moet bij je lichaam passen bij je wensen en je moet ernaar durven handelen. Ik had met de beauty salon ook anders kunnen insteken. Ik heb altijd uurtje factuurtje gewerkt en kwam er pas veel later achter dat er meer is dan dat. Les geven of online trainingen . Maar dat is dan ook meer van deze tijd. Ik zie die ruimte nu wel.

Bas mijn man is wel mijn grootste steun in dit hele proces. Als hij er vertrouwen in heeft dat ik het kan dan voel ik het ook. Vooral de steun van je partner is heel erg fijn. Mijn ouders hebben ook altijd vertrouwen en zijn heel trots en dat voelt ook heel fijn. In de tussentijd heb ik ook fijne mede collega’s gevonden waar ik regelmatig even mee spar want vaak zitten we allemaal met hetzelfde probleem.

Het starten van mijn eigen onderneming heeft mij heel veel geleerd. Het geeft mij de ruimte om dichtbij mijzelf te blijven. En in controle. Vooral vrijheid natuurlijk. Lef, plezier. En  het is echt heel tof als het je telkens weer opnieuw lukt. Ik vind het dan ook heel fijn om andere te helpen als ze vast zitten in hun bedrijf. Bij een ander is het makkelijker te zien. Bij jezelf staar je soms blind.

Mijn tips om te starten met je eigen ondernemen zou zijn begin. Doe gewoon de rest komt wel. Snap je niks van administratie zorg dat je het leert van iemand die het wel weet. Je kunt alles leren. Maar blijf opletten op je grens . Laat je klanten je agenda niet beheren. Ga uit van je ideale dag. En plan jezelf echt niet te vol. Ga niet  voor uurtje factuurtje maar ben creatief met geldverdienen.. zie het als een spel. Maar let op je vrijheid. Je bent ondernemer geworden vanwege vrijheid hou die dan ook. En vergeet je eigen salaris niet! Dat hoor ik ook zo vaak. Ik gebruik zelf de tool profit first. Als je er meer van wilt weten help ik je graag. 

Wil je een keertje sparren? Je bent altijd welkom in in praktijk.