Ik ga het niet hebben over jouw geldrekening. Ik ga het hebben over jouw Energy. We krijgen een potje Energy. Zeg maar een soort spaarrekening van onze ouders. Dat krijgen we bij de geboorte. Daarnaast hebben we een lopende rekening.

Je weet vast nog wel toen je heel jong was dat je het hele weekend gewoon op stap kon van vrijdag, zaterdag, zondag. En maandag ging je gewoon weer lekker naar het werk het lukt allemaal prima. Maar naarmate je ouder wordt merk je dat dat herstel niet zo snel meer gaat. Je merkt dat je wat meer tijd nodig hebt om weer de oude te zijn zodat je maandag weer lekker aan het werk kunt.

energie om te kunnen groeien

Iedereen heeft een lopende rekening. Maar niet iedereen heeft hetzelfde te besteden. De een heeft een energie bron van zichzelf ergens. De ander heeft een dutje in de middag nodig.

Op je rekening staat elke dag in de ochtend je salaris. Daar moet je het mee doen. Gedurende de dag krijg je door voeding, ademen en drinken wat salaris bij. Heel soms kom je in de min uit maar als je dat weer een beetje uitspreid over de week of over de volgende dag werk je die min weer gewoon bij.

Soms kom je in de plus uit dat is helemaal mooi want dat stort je dan mooi op je spaarrekening voor het geval je een keertje anders uitkomt. Heb mooi reserve.

Maar als je dat nou niet doet?

Als je meer blijft uitgeven dan je hebt? Dan gaat je lichaam je beperken. Dan krijg jij steeds minder salaris in de ochtend. Je hebt ipv 250,- nog maar 100,- over. En wanneer je bij die 100,- bent gekomen voel je je al moe, en heb je geen zin meer om naar het werk te gaan. Maar ja je moet toch door.

En dan stort het even helemaal in. De wel bekende burn-out is gekomen. Of je hebt een ziekte gekregen bijvoorbeeld long COVID en je komt er maar niet bovenop. Je bent op. Je hebt een lichamelijk schuld van 1000,- en dat moet je eerst inlossen. Dus dat betekent dat je van die 100,- die nog maar over is zelfs moet sparen om die 1000,- terug te kunnen geven. Dat betekent heel weinig uitgeven.

Want je staat al zowat op je reserve, je bent soms al wat van je spaarrekening aan het snoepen om het een beetje bij te trekken maar dat is niet slim want dat is je pensioen!

Daarom is het belangrijk om te weten wat er op jouw rekening staat in de ochtend.

Tel eens hoeveel 10tjes het kost na elke activiteit.

 • 10,- voor opstaan
 • 10,- douchen
 • 10,- voor ontbijten
 • 10,- voor naar je werk fietsen
 • 50,- voor je werk
 • 10,- naar huis fietsen
 • 20,- koken
 • 10,- met gezin aan tafel eten
 • 10,- kind naar bed brengen
 • 10,- kin komt er telkens uit
 • Is er dan nog iets over aan het einde van deze dag? Want deze dag koste je 150,-

Hoe kun je zorgen voor balans?

Eerst moet je weten hoeveel je te besteden hebt. Dan ga je zorgen dat je binnen die besteding blijft en het liefst over houd zodat je je schuld kunt aflossen.

Als je lang genoeg binnen die marge van jouw salaris kunt blijven ga je groeien. Dan krijg je op en duur een loonsverhoging. En merk je dat je langzaam energie terug aan het krijgen bent. Jouw nier energie komt weer op gang je levens Qi gaat weer stromen. Minder lichamelijke klachten en minder last van angst en paniek klachten of woede aanvallen. Je komt weer lekkerder in je vel zitten.

Maar eerst luisteren naar je eigen portemonnee.

Als ik jou mee vraag te gaan winkelen maar je hebt niks in je portemonnee om uit te geven zeg je toch ook nee tegen mij? Dit is niet anders.

Eerst je energie terug en dan kan er herstel plaatsvinden.

Ik zeg heel vaak tegen mijn klanten:

Niks doen is ook iets doen.. dat is:

 • Helen
 • Energie terug krijgen
 • Ontspannen

Dit zijn hele belangrijke dingen voor een gezond en gelukkig leven.

Wil je meer weten dan kun je mij altijd benaderen voor een gesprek of een behandeling in mijn praktijk.