Ik lag laatst in mijn luie stoel lekker in de zon. Mijn energie level was laag en ik kon geen zin meer vinden en dacht ik ben d’r klaar mee.

Toch lag ik daar een beetje met schuldgevoel. Kijk mij hier nu lekker decadent liggen in mijn luie stoel, er is nog genoeg te doen.

Ben ik dan lui vroeg ik me af of ben ik een heel relaxed persoon? En waarom klinkt lui negatiever dan ik ga even ontspannen of me time? Toen dacht ik (nadat ik wakker schoot) daar ga ik eens het een en ander over opzoeken.

Lui zijn is voor ieder persoon verschillend. Want ieder persoon heeft een andere energie, bij de een is het potje eerder leeg, vooral na een psychische klacht. Denk maar eens aan de burn-out. Wie kent ‘m niet tegenwoordig. Als je je burn-out erkent heb wil je vaak eigenlijk alleen maar als een zoutzak op de bank liggen onder een deken. Niet zo gek want je energie is op, helemaal op. Tussen al je drukte door heb je niet echt tijd genomen om tussendoor je potje bij te vullen. Helaas raak je dan een keer de bodem.

volgens de TCM kun je je energie zien als een soort spaarrekening met een lopende rekening. Bij je geboorte krijg je van je ouders op je spaarrekening een potje energie mee. Zelf ga je je lopende rekening vullen met energie. En van die lopende rekening daar doe je alles van. Daar verbruik je van maar als je slim bent zorg je ook dat je weer wat energie terug plaatst op je lopende rekening. Als je dat niet zou doen dan ga je je spaarrekening aantasten. En energie voor die spaarrekening kun je nooit meer bij vullen. Dat is eigenlijk je potje energie voor je oude dag. Want als we jong zijn kunnen we heel snel energie krijgen maar na mate je ouder wordt wordt het steeds moeilijker om je energie terug te storten. Je merkt dat al na een avondje stappen, dat is een heel verschil op je 18de of op je 35ste.

Als je dit verhaal weet dan kun je ook begrijpen waarom je lichaam signalen aangeeft. Wanneer jij dus zit te dromen op je werk of wanneer je echt geen zin meer heb in je huishouden of wanneer je gewoon je ogen wilt sluiten dat het lichaam juist het beste met je voor heeft. Jouw lichaam geeft signalen af om je te beschermen. Je kunt ook beter je energie in golf bewegingen opmaken dan in pieken en dalen. Bij pieken duurt het veel langer wanneer je weer opgeladen bent dan wanneer je kleine energie verbruikjes heb en weer oplaad daarna.

Dus luieren met een schuldgevoel? nee dat is niet nodig. Als je gezond luiert in ieder geval. Bij gezond luieren moet je je een aantal dingen afvragen.

Welke zaken zijn echt belangrijk? Dan moet je je vooral afvragen of je je taak zou kunnen uitstellen zonder aan je veiligheid of aan je hygiëne te komen. Sommige dingen kunnen echt wel even uitgesteld worden, beter dat je die vuilniszak die al vliegen om zich heen heeft even buiten zet.

Luieren is gezond omdat:

het goed is voor je gemoedsrust

minder stress

en zelfs wonden helen beter bij voldoend rust

Dus gooi dat schuldgevoel overboord en ga luieren omdat het best gezond is. En eigenlijk is het een stukje balans tussen inspanning en ontspanning. En eigenlijk is het luisteren naar jezelf en je eigen grenzen. Als we dat nou toch eens als gewoon/ normaal gingen zien dan zag de wereld er echt anders uit in mijn ogen.

Go with the flow.