Heb jij ook een hoofd vol gedachtes?

Ik had een hoofd vol gedachtes. Ze gingen alle kanten op en ik vond eigenlijk overal wel wat van. Ik had angstige gedachtes maar ook jaloerse gedachtes vanuit het ego. Schaamterijke gedachtes, spijt gedachtes dat ik dingen beter anders had moeten doen.

Je zou denken dat dit soort gedachtes voort komen uit onzekerheid. Maar eigenlijk komt het omdat je niet volledig in het nu staat. Je bent niet volledig in je eigen kracht en je laad je leiden door al die gedachtes die zich maar op ploppen in je hoofd. Je neemt dan ook nog eens aan dat die gedachtes ook nog eens altijd de waarheid spreken.

Bij deze kan ik jou vertellen dat die gedachtes in je hoofd niet de waarheid zijn. Jij hebt namelijk altijd een keuze om je gedachtes te volgen of om ze niet te volgen.

Nee je gaat daardoor niet tegen je gevoel in. Je gaat juist steeds meer keuzes maken vanuit je gevoel.

Let op, ik leg het uit:

Gedachtes komen en gaan de hele dag. Daar kunnen we niks aan doen. Je hebt veel gedachtes die denken dat ze heel belangrijk zijn, in ieder geval dat laten ze je denken. Veel gedachtes komen voort uit; miss angst, mrs. schaamte en maestro ego.

Die drie zijn vaak de boosdoeners met negatieve gedachtes. Als ik jou nou vertel dat we die gasten eens achter in de bus kunnen zetten en dat we dan miss joy en mrs. bewondering en litle happy eens aan het stuur laten zitten dan kun je een stuk happy’er in het leven staan.

Waar de key in dit verhaal is is dat je beseft dat je een keuze hebt om de gedachte op te volgen of niet , zodat je je gedachtes objectief gaat beoordelen.

Je gaat kijken of je gedachte voortkomt vanuit miss angst, mrs. schaamte of maestro ego. Zodra je antwoord ja is dan weet je dat je niet hoeft te luisteren en stop je die lief bedoelde gedachte in een ballon en dan prik je die lek. Pats boem weg.

Ok dat is 1. Nu stap 2. Nu ga je de focus leggen op wat er NU is. Dat doe je door een aantal mindfullness oefeningen toe te passen, bijvoorbeeld: merk op wat je nu hoort, merk op wat je nu voelt (je kleding, de wind, warmte koude) dit alles zonder oordeel. Je laat alles er ‘zijn’.

Stap 3 let op je ademhaling, adem vanuit de buik. Dit houd je kalm en rustig te zijn. Het helpt je ook om terug te komen wanneer je afdwaalt door die gedachtes.

stap 4 trainen. train je mind om zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn, dat kan dus door bovenstaande oefeningen en zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt gebruiken om jezelf te trainen om die gedachtes niet meer voor waarheid te zien. Mediteren is hiervoor een perfect middel. Ook al moet je 100 keer terug komen omdat je door je gedachtes weer laat afdwalen is het nog steeds 100 keer een succes. En zul je merken dat het je nog steeds wat oplevert. Ook zul je merken dat wanneer jij elke dag een van deze oefeningen toepast dat je er steeds Beter in wordt.

Wanneer je dit steeds meer toe past zul je merken dat je hoofd leger wordt. Je maakt je echt niet meer druk om dingen die er niet toe doen. Sommige dingen zijn gewoon niet voor jou om je daar zo druk over te maken. Je hoeft niet overal iets van te vinden. Laat iedereen lekker in hun waarde, ze zullen er vast een goede reden voor hebben om dingen zo op die manier te doen. Is het niet jouw manier?……. nou en.

Daarin tegen betekend dat ook dat jij jezelf niet meer laat beoordelen. Want dat doet er ook niet toe. Als jij je meer focust op jezelf dan weet jij ook of het goed is wat je doet en hecht je steeds minder waarde aan de mening van een ander want jij weet zelf wat goed of niet goed is. Blijf bij jezelf. De vraag; wat zou die ander dan wel niet van mij denken? valt dan in het niet.

Daardoor ga je steeds beter jezelf vertrouwen en kun je dus ook steeds beter voelen wat je wilt of waar je grens ligt. Je kunt je grens bewaken, je kunt soms in een situatie de tijd heel even stil zetten en invoelen of je deze situatie wel zo oké vind. Als je daar dan uit bent dan geef je op een kalme manier precies de ander te weten wat er met jouw gevoel gebeurd in deze situatie. Hoe fijn is dat, dat je op elke moment of iedere situatie contact hebt met jouw gevoel en dus met jouw waarheid. Want de gedachtes zijn dan wel niet waarheid maar jouw gevoel daar in tegen wel. Dat is de enige waarheid die ertoe doet. Gevoel is dan ook voor iedereen verschillend. En voor iedereen net zoveel waard als waarheid. Daardoor kun je altijd je gevoel uitspreken want als je praat vanuit jouw gevoel dan valt dat niet in discussie want jouw gevoel is waarheid en of de ander dat gevoel wel of niet deelt dat maakt dat gevoel niet minder waar en kun je dus samen objectief zoeken naar een antwoord of een oplossing.

Problemen worden daardoor in een ander perspectief gezet. Je bekijkt op een andere manier of het wel echt een probleem is of een gedachte. En je kunt objectiever kijken naar conflicten vanuit relaties met jezelf of met andere.

Dus als jij van jouw piekerende overheersende gedachtes af wilt zul je ze los moeten gaan koppelen en objectief gaan beoordelen of je er iets mee kunt op dit moment, of je er iets aan hebt op dit moment, en of het je helpt in dit moment?

Ik hoop je zintuigen geprikkeld te hebben en je kijk en je gedachtes wakker geschud in de hoop naar een eerste stap richting een vrij en rustig hoofd.

Vind je dit toch nog lastig maar je snapt wel dat er een punt in zit mag je mij altijd bellen voor eventuele ondersteuning in de vorm van coaching of mijn andere behandel methodes. Ik help je graag.