Angst overwinnen

Ik reed in de auto naar mijn werk om les te geven en ik werd overvallen van grote angst en paniek. Bij mij sloeg dat meteen op m’n darmen. En je raad het al het ging volledig mis. Daardoor ontwikkelde ik een angst voor de angst en werd ik bang als ik het huis verliet dat me dit weer zou overkomen.

De trigger van deze angst was het weg moeten van huis en dat er wat werd verwacht van mij op locatie. Wat ik in mijn gedachten prima vond maar in mijn lichaam anders beleefde.

Ik ben eerst begonnen met alles te stoppen echt stilstaan. Bleek dat ik mijn lichaam fysiek helemaal overprikkeld had en daardoor mijn hoofd ook. Ik ontdekte de window of tolerance. Daarvan leerde ik dat je een bepaalde energie vlak hebt die groot of heel smal kan zijn. Door telkens over je grenzen te gaan wordt dat steeds smaller tot je uit het vlak vliegt in blinde paniek.

De kunst was om in dat vlak te blijven. Niet jezelf uit te putten maar te herstellen. Door binnen het vlak te blijven met minder prikkels kon het vlak weer langzaam vergoten. De pijn wordt minder in mijn lichaam en de paniek klachten kwamen niet meer zo snel. En ik kon prikkels weer steeds beter verdragen.

Ook ontdekte ik dat mijn angst vooral in mijn gedachten ontstonden. Ik vulde de angst vooral zelf in. Vooral van te voren. Ik besefte mij dat het niet mij de “volwassen ilona” was die bang was maar een kleine ilona versie. Ik ben haar een indentiteit gaan geven zodat ik met haar het gesprek kon aan gaan. Daardoor ontdekte ik nog een gedachten in mijn hoofd en dat was de overlever. Die kon dan nog eens heel boos worden op mij in die auto. Zo van ‘ doe toch normaal man je kunt toch zeker wel gewoon in een auto rijden.

Uit eindelijk ben ik het gesprek aan gegaan met die twee. Vanuit mij de volwassen ilona soort moeder van die twee. Wij gingen een keer naar de Efteling en mijn angst stem ging al helemaal los. Ik ging al aardig naar de bovenkant van het vlak van mijn window of tolerance. Dat kwam doordat je de kinderen uit bed moet halen.. achter de vodden aan moet zitten. Broodjes smeren. Kortom druk druk in de ochtend en veel prikkels. Ik besloot om niet vanuit die prikkels meteen te vertrekken wat we normaal altijd doen maar ik wilde proberen om mijn vlak van window of tolerance te verlagen zodat ik meer ruimte creëerde  aan de bovenkant voor de auto reis zodat ik er niet uit zou vliegen met paniek.

Zo gezegd zo gedaan. Ik heb dit uiteraard overlegd met het gezin en ik kreeg zoveel tijd als ik nodig had. Ik ben in mijn praktijk gaan zitten en ben gaan schilderen. Lekker rustig aquarelleren. Mijn hoofd ging te keer. Ze snapte er niks meer van.. we gaan toch naar de Efteling? Help help.. wat doe je nou.. ik bleef zachtjes rustig door schilderen.. en toen kwam er uiteindelijk een kalmte in mij. En voelde ik de stem van angst verzachten en minder schreeuwen.  Ik bleef dus in controle vanuit mijn stuurvrouw.

Toen ik die ontspanning voelde heb ik gevraagd aan mijn angst of het goed is als we nu gaan? En dat was ok. Ik ben naar binnen gegaan naar het gezin en gevraagd of we de rust nog wel even kunnen bewaren en dan naar de Efteling konden komen. Wat denk je? Ik had geen acute naar de wc drang en ik kon eindelijk na jaren rustig aankomen bij de Efteling. Het probleem zat bij mij altijd in op tijd ergens naar toe gaan. Ergens heen gaan. Als ik er dan was was het ok of ik moest even letterlijk ontladen bij een wc en dan had ik de hele dag geen klachten meer.

Ik leerde hiervan dat ik wel controle had als ik op tijd de angst stem ontdekte. Ik leerde luisteren of het angst was die sprak of ik. Zo leerde ik de stem eerder te onderscheppen zodat ik niet meer in een angst paniek schoot zonder het in de gaten te hebben. Ik leerde mijn zenuwstelsel te herstellen en te ontspannen. Ook hielp de guasha om mijn lichaam te herstellen en op te ruimen. En ik leerde om vanuit mijn stuurvrouw te blijven voelen en denken. Dat ik meer in contact was met wat is er nu. Wat doet dit met mij. Voelt dit fijn of wil ik dit niet. Daardoor kreeg ik steeds minder paniek klachten.

Wat mij ook hielp was het hardop zeggen van mijn probleem. Daardoor wordt het meteen minder heftig. Je schaamt je vaak voor je angst en zit er dan nog extra mee in je hoofd. Door het uit te spreken wordt je angst al rustiger. Dat had ik laatst ook toen ik verder weg moest rijden naar een dans avond. We stappen in de auto en opeens krijg ik de kriebels. Ik heb het meteen gedeeld en zij gaf aan al moeten we bij elke benzine station naar de wc dan is dat zo wat maakt het uit. Dat alleen al was fijn en we zijn gestopt bij een benzine pomp de druk eraf en we konden doorrijden en hebben een heerlijke avond gehad. Ik heb me dan ook nooit laten tegen houden door angst..   er wel doorheen. Maar je kunt alleen maar succes ervaring opbouwen door je stretch op te zoeken. Net buiten je comfort zone. Nog voor de paniek. Daar kleine stapjes zetten om daar weer comfort van te maken.

Het overwinnen van mijn angst heeft mij heel veel vrijheid terug gegeven. En rust. Het heeft eigenlijk mijzelf terug gegeven. Het contact met mijn stuurvrouw. Daardoor weet ik wat ik wil en wat ik fijn vind in situaties en blijf ik meestal heel dichtbij mijzelf.

Er zijn wel momenten dat angst er weer is maar ik herken deze stem dan veel sneller dus kan ik altijd vragen wat heb je nodig? Angst zit ook in heel veel andere dingen. Mij mij was het toevallig heel onhandig en uite het vanuit mijn darmen. Maar angst kan ook in kleine dingen zitten. Zoals niet op durven komen tegen je leidinggevende. Of door overtuigingen van vroeger uit. Angst voor verlaten. Angst voor hoogte. Het kan zich uiten als hyperventilatie of het kan zich uiten dat je niet vooruit durft te komen en overtuigingen niet omgedacht krijgt en kunt loslaten.

Door het gesprek te kunnen aan gaan met je angst val je niet zo snel meer terug en blijf je controle houden vanuit je stuurvrouw en niet leven vanuit je angst. Je zult zien dat dat twee verschillende dingen zijn.

Het overwinnen van deze angst heeft mij zo gevormd dat ik altijd geloof dat je iets kunt veranderen alleen al met je eigen wil. Je kunt altijd kiezen. Het is niet altijd makkelijk maar het kan wel. Ik gebruik mijn ervaring bij mijn klanten omdat niks zo irritant is met angst als iemand zegt: maar dat hoeft toch helemaal niet…. Nee dat snapt jouw stuurvrouw ook wel. alleen voor je gevoel overkomt angst je. Het neemt het over zonder dat je het in de gaten hebt. Ik leer jou om dat los te koppelen zodat jij het wel in de gaten hebt. Zodat jij grip krijgt op jouw stuurvrouw en weer vanuit die persoon die eigenlijk heel graag wilt zijn ook echt kunt gaan zijn. Dit doe ik door een op een afspraken in de praktijk.

Als je interesse hebt kun je een afspraak maken voor een ‘eerste afspraak lekker in je vel’. Ik verwelkom je graag in mijn praktijk.

Liefs iloon