Je eigen plekje, Jouw plekje op deze wereld.

Want jij hebt een eigen plek op deze grond een recht van bestaan met alles wat je bent en wie je bent.

Hoe kun je die nou goed bewaken zonder overspoeld te raken?

Ik zeg tegen mijn klanten heel vaak, visualiseer je eigen ronde matje om je heen. Je kunt letterlijk op een matje gaan staan of je tekent er eentje in de grond om je heen. Hoe voelt dat? Jouw matje, Volledig veilig, alles mag daar zijn zoals het is. Jij bent daar jij.

Maar waar zet je dan iedereen om je heen neer? Niet op je matje. Want dat matje en die ruimte is alleen voor jou. Maar om dat matje heen zijn wel ringen. En in die ringen kun jij invullen wie dan het dichtste bij jou staan. Denk maar eens aan de eerste ring. Wie komt er in de eerste ring? Wie zijn het meest belangrijk voor jou? Aan wie WIL jij het meeste aandacht en energie geven?

Ik verwacht wanneer je kinderen hebt, je kinderen. Je kinderen mogen ook niet op jouw matje komen. Je moet er toch niet aan denken dat jouw matje volledig overgenomen wordt met speelgoed of hun vieze sokken of hun snottebellen of hun huilen? En waar ben jij dan in dat verhaal?

Als jij je kinderen in hun kring laat zijn kun jij ze aandacht geven. En kun je er zijn omdat jij jezelf ook serieus neemt. Omdat jij ook voor jezelf zorgt. Omdat je kunt voelen bij een matje voor jou alleen wat jouw behoeftes zijn.

De kring na je kinderen is voor je partner. Ook hij hoeft jouw matje niet te betreden. Hoeveel je ook van elkaar houd of afhankelijk je bent van elkaar ieder heeft zijn eigen leven te leven. Dat je dat graag met elkaar doet is een toevoeging geen wanhoop. Maar een keuze omdat je het fijn hebt samen.

Daarna krijg je een derde kring, wie kun je in die kring zetten? misschien een broer of een zus of een beste vriend of vriendin? En na die kring, wie komt er dan in aanmerking voor aandacht of energie van jou?

Wat ik hiermee wil laten zien is dat je mag kiezen wie jouw aandacht en energie krijgt. Wanneer jij zelf al laag in je energie zit dan ben je blij als je de eerste kring gered hebt of de tweede erbij. Denk dan maar niet dat je je druk moet maken om de vijfde kring. Die wachten maar mooi. Of de vijfde kring voor je eerste twee laten gaan? Dat klopt toch niet?

Maar hoe vaak kies jij om te voelen hoe het met jou is? Met jou op je matje? Je bewust bent van jouw behoefte of energie. Jouw verlangen, hoe vaak laat jij je van je matje afgooien en laat je iedereen op je matje komen?

Wanneer jij jouw matje gaat ervaren en voelen zul je zien dat je andere keuzes zal gaan maken. Bewuste keuzes waar jij je aandacht aan gaat geven. Het begint natuurlijk bij jezelf en van daaruit kun je gaan kijken wat lukt. Lukt het niet dan niet maar dan weet je in ieder geval zeker dat je niet je belangrijkste mensen overslaat.

Misschien verlies je hier wel wat “vrienden” door maar ja ach je kunt ook niet alles bijhouden. En al helemaal niet wanneer daar de energie niet voor is. En jij denkt dat anderen het jou kwalijk zullen nemen wanneer jij kiest voor jezelf en je gezin?

Dat zegt meer over hun dan over jou. En je kunt niet blijven vechten voor vriendschappen als het jezelf of je gezin kost. Echte vrienden komen op een later tijdstip wel weer terug wanneer er meer energie is. Geloof me vanuit mijn eigen situatie kan ik beamen dat het juist echte vrienden zijn als zij jou de ruimte geven om even pas op de plaats te kunnen nemen en je liefde en aandacht aan je kern laat geven.

Zet jij jezelf snel van je matje af? Kies jij te snel voor een ander in plaats van jezelf? Waarom?

Wanneer je je jouw plekje voelt durf je vaker nee te zeggen en kom je eerder voor jouw gevoel op. In heel veel situaties. Want niemand heeft iets te zeggen over en op JOUW matje.