Wat zijn kunstzinnige intuïtieve oefeningen?

Je hebt misschien niet echt een idee wat ik daar nou mee bedoel…..

Nou ik zal het je proberen uit te leggen.
Het grote doel is herkenning. Dus herkenning van het gevoel of de emotie.

Doordat je het herkent in de visuele tekening/ schildering kunt je contact maken met die herkenning dus met dat gevoel. Daardoor kun je gaan bekijken door de juiste vragen te stellen, wat je ermee mag doen.

Klinkt dat al een beetje logisch?

Bijvoorbeeld: ik heb onlangs met mijn dochter haar “kan ik toch niet “monstertje getekend. Maar ook haar IK.
Wat ze dan gaat herkennen is het gevoel van haar monstertje en het gevoel van haar IK. En als ze de tekeningen ziet kan ze snel en gemakkelijk contact maken met het gevoel wat dat monstertje te weeg brengt en wat het gevoel van haar IK geeft.

Als ze dat kan herkennen in de tekening kan ze ze ook herkennen in haar dagelijkse leven. Zodat haar monstertje niet meer in de weg zit maar dat ze vanuit haar IK kan blijven sturen.

Vaak is het de ontdekking om te weten wie er aan het roer staat. Is het je criticus, je angst (vaak je kind die iets mee heeft gemaakt) of ben jij zelf aan het roer?

Als je dit verschil steeds beter onder de knie krijgt dan kom je in die staat van zelfvertrouwen en ZIJN.

Doordat je het herkent in de visuele tekening/ schildering kunt je contact maken met die herkenning dus met dat gevoel. Daardoor kun je gaan bekijken door de juiste vragen te stellen, of je het los mag laten of juist omarmen.

Dus wat ik vooral wil tewerkstellen is herkenning van je gevoel. En daarvoor hoef je echt niet goed te kunnen tekenen. Juist niet eigenlijk want als je te goed kunt tekenen ga je heel snel in je hoofd zitten. Het is juist het loslaten en kijken wat er ontstaat. Dat is zo mooi aan intuïtief tekenen of schilderen.

Ook gebruik ik wel eens klei bij de opdrachten, met klei maak je het contact met de aarde. Je zult versteld staan hoe fijn het is om met klei in je handen wat te kneden en vorm te maken. Ook hier vraag ik niet om perfect geboetseerde beelden. Ook door deze oefeningen kom je je criticus tegen.  En zul je ervaren dat het heerlijk is wanneer je je criticus wat kunt dempen. Daardoor ga je weer wat om bezorgt spelen en ontdekken in je dagelijkse leven. Durf je weer meer zoals een kind vanuit het niets te creëren.

En vaak zijn we dat een beetje kwijt.

Ik hoop dat je iets meer beeld hebt gekregen van wat intuïtief schilderen, kleien en tekenen inhoud. En dat je nieuwsgierig bent geworden. Dan zou ik je heel graag uitnodigen voor mijn workshops of guasha met coaching. Om samen op zoek te gaan naar jou.

liefs Iloon