Nek pijn en hoofdpijn

Nek pijn en hoofdpijn

Als je last hebt van nekpijn heb je vaak ook last van hoofdpijn. Soms zelfs migraine achtige klachten. Dit alles heeft te maken met een flinke spierspanning in de spieren van de nek en het hoofd.

Doormiddel van guasha therapie kun je deze spierspanning een heel eind laten ontspannen. Het mooie van guasha is dat je heel goed de hoofdrand en het hoofd mee kunt nemen in de behandeling. Daardoor krijg je al snel verlichting in je hoofd.

Vaak heeft nekpijn ook een oorzaak die door emoties kan opkomen. Bij guasha komt ook de emotie naar boven. Oude spanningen en diepe lagen van opgehoopte afvalstoffen die veel pijn, spanning en stress/ angsten veroorzaken.

Door guasha kan jij verder kijken dan alleen je klacht. Want jouw lichaam geeft een signaal die meer is dan alleen die plek.

Wil je meer weten over guashatherapie check dan hier de website.

 

je eigen plekje

je eigen plekje

Je eigen plekje, Jouw plekje op deze wereld.

Want jij hebt een eigen plek op deze grond een recht van bestaan met alles wat je bent en wie je bent.

Hoe kun je die nou goed bewaken zonder overspoeld te raken?

Ik zeg tegen mijn klanten heel vaak, visualiseer je eigen ronde matje om je heen. Je kunt letterlijk op een matje gaan staan of je tekent er eentje in de grond om je heen. Hoe voelt dat? Jouw matje, Volledig veilig, alles mag daar zijn zoals het is. Jij bent daar jij.

Maar waar zet je dan iedereen om je heen neer? Niet op je matje. Want dat matje en die ruimte is alleen voor jou. Maar om dat matje heen zijn wel ringen. En in die ringen kun jij invullen wie dan het dichtste bij jou staan. Denk maar eens aan de eerste ring. Wie komt er in de eerste ring? Wie zijn het meest belangrijk voor jou? Aan wie WIL jij het meeste aandacht en energie geven?

Ik verwacht wanneer je kinderen hebt, je kinderen. Je kinderen mogen ook niet op jouw matje komen. Je moet er toch niet aan denken dat jouw matje volledig overgenomen wordt met speelgoed of hun vieze sokken of hun snottebellen of hun huilen? En waar ben jij dan in dat verhaal?

Als jij je kinderen in hun kring laat zijn kun jij ze aandacht geven. En kun je er zijn omdat jij jezelf ook serieus neemt. Omdat jij ook voor jezelf zorgt. Omdat je kunt voelen bij een matje voor jou alleen wat jouw behoeftes zijn.

De kring na je kinderen is voor je partner. Ook hij hoeft jouw matje niet te betreden. Hoeveel je ook van elkaar houd of afhankelijk je bent van elkaar ieder heeft zijn eigen leven te leven. Dat je dat graag met elkaar doet is een toevoeging geen wanhoop. Maar een keuze omdat je het fijn hebt samen.

Daarna krijg je een derde kring, wie kun je in die kring zetten? misschien een broer of een zus of een beste vriend of vriendin? En na die kring, wie komt er dan in aanmerking voor aandacht of energie van jou?

Wat ik hiermee wil laten zien is dat je mag kiezen wie jouw aandacht en energie krijgt. Wanneer jij zelf al laag in je energie zit dan ben je blij als je de eerste kring gered hebt of de tweede erbij. Denk dan maar niet dat je je druk moet maken om de vijfde kring. Die wachten maar mooi. Of de vijfde kring voor je eerste twee laten gaan? Dat klopt toch niet?

Maar hoe vaak kies jij om te voelen hoe het met jou is? Met jou op je matje? Je bewust bent van jouw behoefte of energie. Jouw verlangen, hoe vaak laat jij je van je matje afgooien en laat je iedereen op je matje komen?

Wanneer jij jouw matje gaat ervaren en voelen zul je zien dat je andere keuzes zal gaan maken. Bewuste keuzes waar jij je aandacht aan gaat geven. Het begint natuurlijk bij jezelf en van daaruit kun je gaan kijken wat lukt. Lukt het niet dan niet maar dan weet je in ieder geval zeker dat je niet je belangrijkste mensen overslaat.

Misschien verlies je hier wel wat “vrienden” door maar ja ach je kunt ook niet alles bijhouden. En al helemaal niet wanneer daar de energie niet voor is. En jij denkt dat anderen het jou kwalijk zullen nemen wanneer jij kiest voor jezelf en je gezin?

Dat zegt meer over hun dan over jou. En je kunt niet blijven vechten voor vriendschappen als het jezelf of je gezin kost. Echte vrienden komen op een later tijdstip wel weer terug wanneer er meer energie is. Geloof me vanuit mijn eigen situatie kan ik beamen dat het juist echte vrienden zijn als zij jou de ruimte geven om even pas op de plaats te kunnen nemen en je liefde en aandacht aan je kern laat geven.

Zet jij jezelf snel van je matje af? Kies jij te snel voor een ander in plaats van jezelf? Waarom?

Wanneer je je jouw plekje voelt durf je vaker nee te zeggen en kom je eerder voor jouw gevoel op. In heel veel situaties. Want niemand heeft iets te zeggen over en op JOUW matje.

Hoe ik begon als ondernemer

Eigen onderneming verhaal

Ik was 23 jaar en was vast beraden om een eigen salon te openen. Ik had een wens en dat was als ik later moeder was thuis werken en onder schooltijd mijn eigen tijd indelen. Mijn vader steunde mij daarin heel erg omdat hij het nooit had gedurfd gaf hij aan doen het nu nu je nog thuis woont je hebt niks te verliezen.

Ik mocht beginnen vanuit het huis van mijn ouders. Beneden kreeg ik een ruimte. Administratie leerde ik van mijn tantes. Eentje had nog een oud kasboek en zo begon ik op papier mijn eerste boekhouding bij  te houden. Mijn tante werkte op de administratie en leerde mij organiseren binnen een bedrijf en ik gebruik nog steeds handige tools die ik van haar heb geleerd. Ik nam een boekhouder aan en vroeg hem alles wat ik niet begreep. Zo begon ik.

Ik begon gewoon mijn werk te doen en deed het blijkbaar goed want in die tijd waren er geen social media  dus ik moest het hebben van mijn klanten zelf. De mond tot mond reclame. Ik weet nog dat een collega nagelstyliste ging stoppende zij vond het zonde om haar 25 klanten zomaar weg te doen dus zij zocht een goeie opvolger. Ik kon de klanten gebruiken en zo geschiedde sindsdien had ik een volle salon.

Ik heb nooit getwijfeld aan mijn succes. Ik deed wat ik graag deed en deed het goed want er waren veel trouwe klanten.

Ik heb nog wel een baantje gehad vanwege de hypotheek van ons huis. Mijn salon was nog niet voldoende dus nam ik er een baantje tijdelijk bij. Na en half jaar kreeg ik die 25 klanten erbij en was ik dus helemaal zelf voorziende van mijn inkomen.

Toen werd ik moeder en wilde ik vanuit mijn eigen huis gaan werken. We verbouwde een kamertje boven en vanaf toen werkte ik thuis.

Mijn ideale leven ontvouwde zich. Ik werkte voor mijzelf en kon ook nog moeder zijn. Maar 2012 kwam ik voor het eerst in een burn-out terecht. Ik had veel rug klachten en er werd ontdekt dat ik de ziekte van Bechterew had. Dat was een grote klap want ik had een dochter van 2 en een drukke salon. Voor het eerst moest ik rekening houden met balans. Ik wist nog niet beter dan door gaan. Druk druk druk.

Ik koos toch om 3 maanden rustig aan te doen. Belde een paar klanten af en deed het iets rustiger aan. Ik werd voor 50%afgekeurd maar omdat er daarvan nog 30% naar de belastingdienst ging vanwege loonheffing kreeg ik maar voor 25% geld op de bank. Daardoor ging ik toch voor 75% kei hard werken. Want ja je wil toch ook lekker brood kopen.

Het was immers druk genoeg. Toen werd onze  zoon geboren in 2014 en toen ging het daarna eigenlijk best wel heel erg goed. Mijn Bechterew was stabiel en ik had sporten ontdekt. Ik had een mooie balans. Totdat ik me daar weer in verloor en toch de grens ging opzoeken en er stiekem ook weer overheen ging. En ja hoor 2016 begon geëmmer weer met mijn lichaam. Dat duurde tot 2019 en toen stortte ik echt in. Ik was in 2017 al wel begonnen met omscholing ik wist wel er moet iets anders komen. Maar wat. Want ik deed mijn werk echt heel graag.

Dus Augustus 2019 besloot ik alle klanten voor het laatst te doen.. ik bedankte ze. Maar lichamelijk kon ik echt niet meer. Ik had gehoopt dat ik de lichamelijke massages die ik inmiddels had geleerd naast een paar liefste klantjes die al 10 jaar kwamen naast elkaar had kunnen doen. Maar dat liet mijn lichaam niet toe. Ik moest durven springen. Mijn oude beroep loslaten en helemaal iets nieuws beginnen.

Dat werd in eerste instantie een guasha praktijk. Ik ging van salon vanity naar balance praktijk vanity wat later balance praktijk ilona werd. Ik merkte al snel dat het niet alleen ging om lichamelijke ongemakken maar ook zeker om  geestelijke ongemakken. Mijn nagel klanten zeiden ook altijd al dat zij niet alleen voor de mooi nagels kwamen maar ook voor het hele coaching gesprek dat je er gratis bij kreeg. Ilona wordt toch coach zeiden ze dan.

Toen ik in 2019 stopte met werken in de salon gaf me dat veel ruimte om een opleiding te gaan doen. Ik koos voor de kleine tiki. Daar leerde ik met creatieve oefeningen hoe diep je contact kon maken met jezelf, je gevoelens en hoe je kon helen en weer dichterbij jezelf kon komen. Dit wilde ik ook thuis doen. In mijn praktijk. Zo gezegd zo gedaan. Langzaam introduceerde ik creatieve oefeningen bij mijn coaching gesprekken in mijn praktijk.

Inmiddels is mijn coaching mijn hoofd aanbieding en de guasha voor het lichaam een tool zoals creatieve oefeningen dat soms ook zijn.

Ik heb altijd gevoeld dat er een weg is om te ondernemen. Maar dat het soms zoeken is wat bij je past of wat je aan kunt. Het moet bij je lichaam passen bij je wensen en je moet ernaar durven handelen. Ik had met de beauty salon ook anders kunnen insteken. Ik heb altijd uurtje factuurtje gewerkt en kwam er pas veel later achter dat er meer is dan dat. Les geven of online trainingen . Maar dat is dan ook meer van deze tijd. Ik zie die ruimte nu wel.

Bas mijn man is wel mijn grootste steun in dit hele proces. Als hij er vertrouwen in heeft dat ik het kan dan voel ik het ook. Vooral de steun van je partner is heel erg fijn. Mijn ouders hebben ook altijd vertrouwen en zijn heel trots en dat voelt ook heel fijn. In de tussentijd heb ik ook fijne mede collega’s gevonden waar ik regelmatig even mee spar want vaak zitten we allemaal met hetzelfde probleem.

Het starten van mijn eigen onderneming heeft mij heel veel geleerd. Het geeft mij de ruimte om dichtbij mijzelf te blijven. En in controle. Vooral vrijheid natuurlijk. Lef, plezier. En  het is echt heel tof als het je telkens weer opnieuw lukt. Ik vind het dan ook heel fijn om andere te helpen als ze vast zitten in hun bedrijf. Bij een ander is het makkelijker te zien. Bij jezelf staar je soms blind.

Mijn tips om te starten met je eigen ondernemen zou zijn begin. Doe gewoon de rest komt wel. Snap je niks van administratie zorg dat je het leert van iemand die het wel weet. Je kunt alles leren. Maar blijf opletten op je grens . Laat je klanten je agenda niet beheren. Ga uit van je ideale dag. En plan jezelf echt niet te vol. Ga niet  voor uurtje factuurtje maar ben creatief met geldverdienen.. zie het als een spel. Maar let op je vrijheid. Je bent ondernemer geworden vanwege vrijheid hou die dan ook. En vergeet je eigen salaris niet! Dat hoor ik ook zo vaak. Ik gebruik zelf de tool profit first. Als je er meer van wilt weten help ik je graag. 

Wil je een keertje sparren? Je bent altijd welkom in in praktijk.

Angst overwinnen

Angst overwinnen

Ik reed in de auto naar mijn werk om les te geven en ik werd overvallen van grote angst en paniek. Bij mij sloeg dat meteen op m’n darmen. En je raad het al het ging volledig mis. Daardoor ontwikkelde ik een angst voor de angst en werd ik bang als ik het huis verliet dat me dit weer zou overkomen.

De trigger van deze angst was het weg moeten van huis en dat er wat werd verwacht van mij op locatie. Wat ik in mijn gedachten prima vond maar in mijn lichaam anders beleefde.

Ik ben eerst begonnen met alles te stoppen echt stilstaan. Bleek dat ik mijn lichaam fysiek helemaal overprikkeld had en daardoor mijn hoofd ook. Ik ontdekte de window of tolerance. Daarvan leerde ik dat je een bepaalde energie vlak hebt die groot of heel smal kan zijn. Door telkens over je grenzen te gaan wordt dat steeds smaller tot je uit het vlak vliegt in blinde paniek.

De kunst was om in dat vlak te blijven. Niet jezelf uit te putten maar te herstellen. Door binnen het vlak te blijven met minder prikkels kon het vlak weer langzaam vergoten. De pijn wordt minder in mijn lichaam en de paniek klachten kwamen niet meer zo snel. En ik kon prikkels weer steeds beter verdragen.

Ook ontdekte ik dat mijn angst vooral in mijn gedachten ontstonden. Ik vulde de angst vooral zelf in. Vooral van te voren. Ik besefte mij dat het niet mij de “volwassen ilona” was die bang was maar een kleine ilona versie. Ik ben haar een indentiteit gaan geven zodat ik met haar het gesprek kon aan gaan. Daardoor ontdekte ik nog een gedachten in mijn hoofd en dat was de overlever. Die kon dan nog eens heel boos worden op mij in die auto. Zo van ‘ doe toch normaal man je kunt toch zeker wel gewoon in een auto rijden.

Uit eindelijk ben ik het gesprek aan gegaan met die twee. Vanuit mij de volwassen ilona soort moeder van die twee. Wij gingen een keer naar de Efteling en mijn angst stem ging al helemaal los. Ik ging al aardig naar de bovenkant van het vlak van mijn window of tolerance. Dat kwam doordat je de kinderen uit bed moet halen.. achter de vodden aan moet zitten. Broodjes smeren. Kortom druk druk in de ochtend en veel prikkels. Ik besloot om niet vanuit die prikkels meteen te vertrekken wat we normaal altijd doen maar ik wilde proberen om mijn vlak van window of tolerance te verlagen zodat ik meer ruimte creëerde  aan de bovenkant voor de auto reis zodat ik er niet uit zou vliegen met paniek.

Zo gezegd zo gedaan. Ik heb dit uiteraard overlegd met het gezin en ik kreeg zoveel tijd als ik nodig had. Ik ben in mijn praktijk gaan zitten en ben gaan schilderen. Lekker rustig aquarelleren. Mijn hoofd ging te keer. Ze snapte er niks meer van.. we gaan toch naar de Efteling? Help help.. wat doe je nou.. ik bleef zachtjes rustig door schilderen.. en toen kwam er uiteindelijk een kalmte in mij. En voelde ik de stem van angst verzachten en minder schreeuwen.  Ik bleef dus in controle vanuit mijn stuurvrouw.

Toen ik die ontspanning voelde heb ik gevraagd aan mijn angst of het goed is als we nu gaan? En dat was ok. Ik ben naar binnen gegaan naar het gezin en gevraagd of we de rust nog wel even kunnen bewaren en dan naar de Efteling konden komen. Wat denk je? Ik had geen acute naar de wc drang en ik kon eindelijk na jaren rustig aankomen bij de Efteling. Het probleem zat bij mij altijd in op tijd ergens naar toe gaan. Ergens heen gaan. Als ik er dan was was het ok of ik moest even letterlijk ontladen bij een wc en dan had ik de hele dag geen klachten meer.

Ik leerde hiervan dat ik wel controle had als ik op tijd de angst stem ontdekte. Ik leerde luisteren of het angst was die sprak of ik. Zo leerde ik de stem eerder te onderscheppen zodat ik niet meer in een angst paniek schoot zonder het in de gaten te hebben. Ik leerde mijn zenuwstelsel te herstellen en te ontspannen. Ook hielp de guasha om mijn lichaam te herstellen en op te ruimen. En ik leerde om vanuit mijn stuurvrouw te blijven voelen en denken. Dat ik meer in contact was met wat is er nu. Wat doet dit met mij. Voelt dit fijn of wil ik dit niet. Daardoor kreeg ik steeds minder paniek klachten.

Wat mij ook hielp was het hardop zeggen van mijn probleem. Daardoor wordt het meteen minder heftig. Je schaamt je vaak voor je angst en zit er dan nog extra mee in je hoofd. Door het uit te spreken wordt je angst al rustiger. Dat had ik laatst ook toen ik verder weg moest rijden naar een dans avond. We stappen in de auto en opeens krijg ik de kriebels. Ik heb het meteen gedeeld en zij gaf aan al moeten we bij elke benzine station naar de wc dan is dat zo wat maakt het uit. Dat alleen al was fijn en we zijn gestopt bij een benzine pomp de druk eraf en we konden doorrijden en hebben een heerlijke avond gehad. Ik heb me dan ook nooit laten tegen houden door angst..   er wel doorheen. Maar je kunt alleen maar succes ervaring opbouwen door je stretch op te zoeken. Net buiten je comfort zone. Nog voor de paniek. Daar kleine stapjes zetten om daar weer comfort van te maken.

Het overwinnen van mijn angst heeft mij heel veel vrijheid terug gegeven. En rust. Het heeft eigenlijk mijzelf terug gegeven. Het contact met mijn stuurvrouw. Daardoor weet ik wat ik wil en wat ik fijn vind in situaties en blijf ik meestal heel dichtbij mijzelf.

Er zijn wel momenten dat angst er weer is maar ik herken deze stem dan veel sneller dus kan ik altijd vragen wat heb je nodig? Angst zit ook in heel veel andere dingen. Mij mij was het toevallig heel onhandig en uite het vanuit mijn darmen. Maar angst kan ook in kleine dingen zitten. Zoals niet op durven komen tegen je leidinggevende. Of door overtuigingen van vroeger uit. Angst voor verlaten. Angst voor hoogte. Het kan zich uiten als hyperventilatie of het kan zich uiten dat je niet vooruit durft te komen en overtuigingen niet omgedacht krijgt en kunt loslaten.

Door het gesprek te kunnen aan gaan met je angst val je niet zo snel meer terug en blijf je controle houden vanuit je stuurvrouw en niet leven vanuit je angst. Je zult zien dat dat twee verschillende dingen zijn.

Het overwinnen van deze angst heeft mij zo gevormd dat ik altijd geloof dat je iets kunt veranderen alleen al met je eigen wil. Je kunt altijd kiezen. Het is niet altijd makkelijk maar het kan wel. Ik gebruik mijn ervaring bij mijn klanten omdat niks zo irritant is met angst als iemand zegt: maar dat hoeft toch helemaal niet…. Nee dat snapt jouw stuurvrouw ook wel. alleen voor je gevoel overkomt angst je. Het neemt het over zonder dat je het in de gaten hebt. Ik leer jou om dat los te koppelen zodat jij het wel in de gaten hebt. Zodat jij grip krijgt op jouw stuurvrouw en weer vanuit die persoon die eigenlijk heel graag wilt zijn ook echt kunt gaan zijn. Dit doe ik door een op een afspraken in de praktijk.

Als je interesse hebt kun je een afspraak maken voor een ‘eerste afspraak lekker in je vel’. Ik verwelkom je graag in mijn praktijk.

Liefs iloon

Hoe kwam het dat ik ging leven met de maan?

Ik merkte de maan energie op meestal met volle maan. Ik merkte dat ik toen vaak intens verdrietig was. En helemaal niet meer snapte wat ik wilde. En dan een paar dagen later was dat helemaal weg en dan begon ik weer met opruimen en leven.

Ik dacht zelf en mijn man ook dat ik gek werd. Van de ene heftige emotie van ‘ het komt nooit meer goed’ naar ‘het lukt wel als ik dit en dat dit maar aanpak’ en laten we opruimen ik kan alles tegelijk.

Ik schoot dus van depressief naar power vrouw.

Tijdens volle maan was ik het meest uit balans. Maar ik had ook tijdens (bleek achteraf) met nieuwe maan overal post it liggen met allerlei goeie ideeën.

Ik ontdekte een cursus over de volle maan en nieuw maan. Dat gaf me al lichte verklaringen. Daarna deed ik nog een cursus en die liet mij 4 fases zien!

Ik was op dat moment ook veel bezig met manifesteren van je dromen met een  positive mindset. Ik ontdekte in de maan energie patronen die mij in flow leerde manifesteren.

Ik ging schrijven in mijn journal. Begon bij nieuwe maan en bij elke maan fases schreef ik over wat en hoe bij die energie hoorde.

Ik ontwikkelde mijn eigen flow en leven met de energie van de maan cyclus.

Ik kreeg soms wel weerstand als ik bij andere patronen zag vanwege een bepaalde fase maar daar kon ik vaak niet zoveel mee omdat het voor mij zo van zelf sprekend is. En ik zie het ook zo bij de anderen vrouwen om mij heen gebeuren. Tegenwoordig vragen ze eerder ilona het is zeker nieuwe maan? Kak.. heb net zelf mijn haar geknipt zei een vriendin.. te vroeg, ze had beter een paar dagen kunnen wachten.

Mijn grootste inzichten zijn wel echt de balans tussen rust en actie. Het helpt mij met echt vooruit te komen. Ipv denken dromen en niks doen. Leven vanuit vertrouwen. Meer een gevoel van contact met mijn intuïtie met wat ik wil in het leven. En dat ik daar vanuit overvloed van kan genieten.

Ik ben een ontspannen persoon geworden en weet veel beter om te gaan met mijn gedachten. Ik sta veel zekerder in mijn schoenen en ben veel meer in verbinding met mijzelf.

Het was in het begin wel volhouden van het elke week in mijn journal schrijven maar ik ontdekte als snel de steun en houvast die ik kreeg van de maan fases en van mijn eigen woorden.

Verder ging het juist heel natuurlijk. Alsof ik eindelijk snapte wat er altijd al was.

Door de maanfases weet ik juist heel goed beslissingen te maken. Niet alleen in het juiste moment omdat het soms yin of yang energie is. Maar ook wanneer ik wat kan plannen zo heb ik mijn bruiloft heel bewust met volle maan gepland.

Soms heb ik wel eens periodes gehad waarbij ik minder schreef elke week. Dat merkte ik dan uiteindelijk weer door een druk hoofd en nergens concreet stappen  in maken.

Mijn ervaring met het versterken van mijn intuïtie is zeker vergroot. Ik weet nu wanneer ik het dichtste bij mijn intuïtie ben. Het dichtste bij mijn wensen. Dan is het ook zaak om ze dan heel serieus te nemen. Ik weet dan ook wanneer ik iets minder hoef te luisteren. En beter je gedachten van onrust en onzekerheid kunt omdenken naar dankbaarheid. Bijvoorbeeld bij volle maan. Alles wat je bezit of gecreëerd heb was ooit een wens. Gemanifesteerd uit jouw gedachten. Met volle maan wil je even niet vooruit dus lijkt het alsof je het niet meer wilt. Maar je mag dan even stilstaan en dankbaar zijn met alles wat er al wel is.

Doordat ik over de maan energie deel staan meer vrouwen open voor de natuurlijke cycles in hun zit. En verzetten ze zich niet meer zo hard. Ze worden milder een zelfverzekerder over hun wensen. Ook de wens om te mogen ontspannen.

Of juist nu wel te knallen en in de actie te zijn.

Als je hiermee aan de slag zou willen gaan raad ik je mijn begeleide journal aan. Daarin staan korte vragen die kunt beantwoorden iedere week. Ze geven je inzicht wat je praktisch kunt doen met de maanenergie.

En je zult zien dat je meer rust gaat ervaren en meer wensen uit komen.

Favorieten hulpmiddelen voor thuis

Wat echt op 1 staat is mijn elektrisch Wamte kussen voor nek en schouders. Ik adviseer dit ook vaak aan mijn klanten. Ter ondersteuning van hun klacht. Wanneer je weet dat je klacht niet komt door ontstekingen dan kun je warmte inzetten om je spieren weer soepel te krijgen en dus de bloed stroming kunt laten stromen zodat de knopen opgelost kunnen worden.

Wanneer je net verkeerd hebt gezeten of belast is dit matje echt een lifesaver!

Via deze link kun je zelf dit matje morgen in huis hebben!

Soms heb je last van je onderrug. En dan gebruik ik dit matje. Je kunt er dan op gaan zitten. Ideaal voor je onderrug. Door de warmte kun je weer bewegen en wat soepelheid terug krijgen in je heupen. Ik leg dit natje ook graag in bed wanneer ik koude voeten heb of wanneer ik een verkoudheid in voel komen. Dan ga ik erop liggen. Er zit een tijdschakelaar op waardoor het matje na 90 minuten automatisch uit gaat. Via deze link kun je direct naar het matje.

Cups voor thuis. Ik gebruik ze voor onder de douche. Wanneer ik mijn schouders voel of wanneer ik me verkouden voel dan laat ik mijn partner mijn rug cuppen. Lange halen van boven naar beneden zorgen voor een goede doorbloeding. Daardoor kan het lichaam beter de afvalstoffen weg halen.

Ook gebruik ik het voor mijn benen. Als ik vermoeide en zware benen heb dan gebruik ik de cup om weer een goede doorbloeding te stimuleren. Met de cups masseer je je bindweefsel. Cellulites is ook een verkleving van je bindweefsel.

Dit zijn mijn ondersteunende middelen die ik zelf inzet om verlichting te brengen wanneer ik niet in de gelegenheid ben om naar mijn guasha therapeut te gaan.

Ik gebruik ook de guasha steen uiteraard. Dat heeft alleen weer meer uitleg nodig om het goed te leren gebruiken. Daarvoor ben ik bezig met een online cursus. Dus die is in de maak! Nog even geduld.

Hoe staat het met jouw energie?

Ik ga het niet hebben over jouw geldrekening. Ik ga het hebben over jouw Energy. We krijgen een potje Energy. Zeg maar een soort spaarrekening van onze ouders. Dat krijgen we bij de geboorte. Daarnaast hebben we een lopende rekening.

Je weet vast nog wel toen je heel jong was dat je het hele weekend gewoon op stap kon van vrijdag, zaterdag, zondag. En maandag ging je gewoon weer lekker naar het werk het lukt allemaal prima. Maar naarmate je ouder wordt merk je dat dat herstel niet zo snel meer gaat. Je merkt dat je wat meer tijd nodig hebt om weer de oude te zijn zodat je maandag weer lekker aan het werk kunt.

energie om te kunnen groeien

Iedereen heeft een lopende rekening. Maar niet iedereen heeft hetzelfde te besteden. De een heeft een energie bron van zichzelf ergens. De ander heeft een dutje in de middag nodig.

Op je rekening staat elke dag in de ochtend je salaris. Daar moet je het mee doen. Gedurende de dag krijg je door voeding, ademen en drinken wat salaris bij. Heel soms kom je in de min uit maar als je dat weer een beetje uitspreid over de week of over de volgende dag werk je die min weer gewoon bij.

Soms kom je in de plus uit dat is helemaal mooi want dat stort je dan mooi op je spaarrekening voor het geval je een keertje anders uitkomt. Heb mooi reserve.

Maar als je dat nou niet doet?

Als je meer blijft uitgeven dan je hebt? Dan gaat je lichaam je beperken. Dan krijg jij steeds minder salaris in de ochtend. Je hebt ipv 250,- nog maar 100,- over. En wanneer je bij die 100,- bent gekomen voel je je al moe, en heb je geen zin meer om naar het werk te gaan. Maar ja je moet toch door.

En dan stort het even helemaal in. De wel bekende burn-out is gekomen. Of je hebt een ziekte gekregen bijvoorbeeld long COVID en je komt er maar niet bovenop. Je bent op. Je hebt een lichamelijk schuld van 1000,- en dat moet je eerst inlossen. Dus dat betekent dat je van die 100,- die nog maar over is zelfs moet sparen om die 1000,- terug te kunnen geven. Dat betekent heel weinig uitgeven.

Want je staat al zowat op je reserve, je bent soms al wat van je spaarrekening aan het snoepen om het een beetje bij te trekken maar dat is niet slim want dat is je pensioen!

Daarom is het belangrijk om te weten wat er op jouw rekening staat in de ochtend.

Tel eens hoeveel 10tjes het kost na elke activiteit.

 • 10,- voor opstaan
 • 10,- douchen
 • 10,- voor ontbijten
 • 10,- voor naar je werk fietsen
 • 50,- voor je werk
 • 10,- naar huis fietsen
 • 20,- koken
 • 10,- met gezin aan tafel eten
 • 10,- kind naar bed brengen
 • 10,- kin komt er telkens uit
 • Is er dan nog iets over aan het einde van deze dag? Want deze dag koste je 150,-

Hoe kun je zorgen voor balans?

Eerst moet je weten hoeveel je te besteden hebt. Dan ga je zorgen dat je binnen die besteding blijft en het liefst over houd zodat je je schuld kunt aflossen.

Als je lang genoeg binnen die marge van jouw salaris kunt blijven ga je groeien. Dan krijg je op en duur een loonsverhoging. En merk je dat je langzaam energie terug aan het krijgen bent. Jouw nier energie komt weer op gang je levens Qi gaat weer stromen. Minder lichamelijke klachten en minder last van angst en paniek klachten of woede aanvallen. Je komt weer lekkerder in je vel zitten.

Maar eerst luisteren naar je eigen portemonnee.

Als ik jou mee vraag te gaan winkelen maar je hebt niks in je portemonnee om uit te geven zeg je toch ook nee tegen mij? Dit is niet anders.

Eerst je energie terug en dan kan er herstel plaatsvinden.

Ik zeg heel vaak tegen mijn klanten:

Niks doen is ook iets doen.. dat is:

 • Helen
 • Energie terug krijgen
 • Ontspannen

Dit zijn hele belangrijke dingen voor een gezond en gelukkig leven.

Wil je meer weten dan kun je mij altijd benaderen voor een gesprek of een behandeling in mijn praktijk.

Guasha therapie

Guasha therapie

Guasha ken je misschien inmiddels via de beauty branche. Daar zie je veel guasha terug komen voor de verzorging van het gezicht.

Maar guasha is juist ook heel erg geschikt voor het lichaam.

Guasha kun je inzetten voor diverse lichamelijke en geestelijke klachten zoals:

 • stress
 • gespannen spieren
 • verkoudheid
 • herstellen van long covid
 • diverse lichamelijke klachten
 • schouder en nek klachten
 • hoofdpijn
 • reuma
 • zware benen

En ga zo maar door. Eigenlijk kun je jezelf afvragen waar is het niet goed voor.

“ vaak komen klachten door afvalstoffen”

Wanneer er foto’s, MRI scans en andere ziektes of beschadiging aan het bot zijn uitgesloten kun je proberen om te kijken of je klacht komt door afvalstoffen.

En dat is wanneer guasha om de hoek komt kijken.

Doormiddel van deze schraap methode zuig je als het ware de afvalstoffen naar boven.

Daar waar afvalstoffen zitten komt een druppeltje bloed naar boven en dat noemen we de “sha”. Doordat er sha ontstaat gaat jouw lichaam harder werken om dat op te ruimen en doordat het dan harder werkt neemt het gelijk een laag van jouw vastzittende knoop van afvalstoffen mee. Zo ruimen we elke behandeling een laag op. Zo komt de knoop ook steeds verder omhoog te liggen dus minder diep in het lichaam en dat betekent minder pijn.

“Waar komt guasha vandaan?”

Guasha komt uit Azië. Daar gebruiken ze het al eeuwen lang. Ze gebruiken het daar vooral voor verkoudheid en griep. En om hun weerstand op peil te houden.

Door guasha gaat je bloed goed stromen en dat heeft effect op jouw rode bloedlichaampjes. Die gaan namelijk mooi in je bloedbaan bewegen ipv kleven en daardoor kunnen ze beter tegen ziektekiemen op boksen.

Hier in Nederland heeft mijn mentor de guasha verder ontwikkeld. Hij was zelf al shiatsu masseur maar miste nog net een stukje. Hij is vanuit zijn oma opgegroeid met guasha en is door zijn kennis als masseur en kennis van de TCM (traditionele Chinese medicijn) zelf gaan ontdekken hoe hij guasha zou kunnen in gaan zetten. Dat heeft goed uitgepakt en is toen gelukkig een opleiding  gaan maken. Zijn opleiding duurt dan ook 1,5 jaar. Tegenwoordig zie je guasha vaak aangeboden in 1 dag. Ik ben blij dat ik er 1,5 jaar over heb gedaan om zoveel mogelijk te leren. Wat guasha is zo divers dat leer je vaak door te doen.

Ik heb zelf al mooie resultaten bereikt in mijn eigen praktijk.

De klachten zijn heel divers.

Van: super moe zijn tot pijn in de benen bij sporten.

Lijkt het je leuk om een guasha behandeling te ontvangen? ( ik maak altijd een behandeling op maat met alle tools die ik beheer) Boek dan een afspraak in en dan zien we elkaar in de praktijk.

Wil je weten wat ik voor mijn klanten al heb kunnen doen? Lees dan hier de recensies.

Angst en paniek hoeft niet

Als je overspoeld raakt door angst en paniek klachten.

Je raakt de controle kwijt, je kunt er op dat moment niks aan doen. Je wilt het niet en je weet met je hoofd het hoeft ook niet maar toch gebeurt het.

Het overkomt je wel.

Dat maakt het vaak ook lastig om er toch grip op te krijgen.

In het plaatje hier naast kun je zien wanneer er paniek is en wat er nog tussen paniek en comfort zone ligt.

Namelijk de stretch!!! Stretch is je best vriend!

De rek in wat jij aan kan in prikkels.

Prikkels kunnen zijn:

 • spanning in het lichaam
 • geluiden
 • drukte om je heen
 • hoe druk je zelf al bezig bent geweest
 • hoeveel je in je hoofd zit ipv in je gevoel
 • Met welk gezelschap je bent, met wie
 • Met hoeveel

Dit alles telt zich op in de stretch. Dit beweegt op en neer van veel prikkels naar weinig.

Dat gaat dus in golf bewegingen op een neer. Zo ga je van inspanning naar ontspanning, van prikkelen naar ontprikkelen.

Bij de een is dat raam van de stretch groter dan bij de ander en bij sommige is het zelfs vrij klein.

Hoe wordt het raam klein?

het raam wordt klein door te vaak uit je stretch in je stress te gaan.

Net teveel hooi op je vork. Teveel moeten verwerken en je gaat maar door.

De wel bekende paniek aanvallen bij een burnout ( meestal vlak voordat jij in de gaten hebt dat het een burn out is) komen dan niet voor niks om de hoek kijken.

Je raam is verkleind dus je kunt steeds minder prikkels verdragen.

“Goed nieuws, je kunt je raam ook weer vergroten”

Het begint met kijken wat je wel kunt en vooral wat je wilt. Want als je gaat doen wat je wilt levert het energie op. 

Niet alleen bij een burn out helpt je stretch maar ook bij trauma of angst en paniek aanvallen om hele duidelijk redenen. Bijvoorbeeld: hoogte, het huis verlaten, je werk uitvoeren of een nieuwe afspraak.

Op het moment dat jij je angst aangaat, of je raam wilt vergroten zul je mogen voelen (vooral voelen) waar jij je stretch kunt vinden en wat paniek zou kunnen worden.

 

Je gaat met kleine stapjes voelen wat je al wel zou kunnen doen in plaats van hier blijven zitten en niet verroeren. Je wilt tenslotte toch weer erop uit.

Wat je dan doet is je actie verkleinen. Versimpelen als het ware. Durf je bijvoorbeeld niet naar een sportschool te gaan sporten maar het is wel je doel. Dan begin je met kijken op de site. Voelen welke goed voelt. Dan fiets je er eens heen. Dan ga je de volgende keer een keer binnen kijken. Je gaat eens mailen met de trainer. Je legt je vragen voor. Je gaat nog eens kopje koffie drinken aan de bar. Vraagt voor de eerste proefles een vriendin mee. En wanneer het goed voelt ga je alleen naar de sportschool je les doen wat je zo graag zou willen.

kleine stapjes is the key.

ben je bijvoorbeeld als de dood voor hoogtes? Durf je de trap niet op? Dan begin je onderaan. Letterlijk bij de hoogte waarvan je denkt nou ja vooruit dat moet lukken. Zo verleg je je grenzen langzaam en gecontroleerd.

Maar je komt wel vooruit! Je blijft niet staan. Je krijgt succes ervaringen. En door die succeservaringen op te slaan in je hersenen worden de negatieve ervaringen minder. 

Het blijft lastig om je stemmetje in je hoofd te onderscheppen.

Gister had ik zelf nog een gesprek met mij zelf. Vorig jaar was ik bij een vlooienmarkt geweest en het was erg heet. En op een gegeven moment moest ik naar de toilet en niet een beetje ook niet ik moest echt acuut poepen!! 

Dat is dus ook mijn angst, wat nou als ik moet.. en ik ben niet thuis.

Maar goed, vorig jaar was het dus daarin voor mijn gevoel mis gegaan. Dit jaar wilde ik ook wel weer gaan maar wat gebeurt er dan…. Ik begin te bewijzen dat het beter is als ik niet ga. Nee want het is warm en dan moet ik naar de wc want ik kan mijn warmte niet kwijt ofzo…..

Nee we hebben nog genoeg te doen, we kunnen beter naar de klus winkel…. (Volgende paniek want dat wil ik ook liever niet)

Nee want gister had ik wijn op en dat is dan sowieso bingo…

Nee… nee, nee joh zei mijn angst “we hoeven niet te gaan…”

Tot een vriendin van mij zei: ja maar dat zijn negatieve gedachten…

Whoops, betrapt. Inderdaad.

Dus wat kon ik doen waardoor het nu een succes zou worden en ik niet zoals vorig jaar overprikkeld zou worden. En uit het raam zou vliegen…..

 • Dit jaar ging ik alleen of met Bas ipv met mijn moeder en vriendinnen.
 • Dit jaar gingen we op de fiets ipv de auto bij mijn ouders en daar een fiets lenen. 
 • Dan kon ik dit jaar gewoon zelf gaan wanneer de stretch op was.
 • Dit jaar slenterende we niet alles af en stopte we waar het goed voelde

Zo kon ik een succes ervaring toevoegen in het lijstje de “vlooienmarkt.”

Je hersenen en je lichaam doen dit uit bescherming. Ooit is het eens nuttig geweest. Misschien wel een aantal keer. Dus je lijf wil jou in leven houden. Maar ja sommige dingen zijn helemaal niet handig wanneer het lijf het overneemt. Er zijn geen beren meer die ons op eten in het bos. In ieder geval niet hier.

Dit is een blog over hoe je eventueel een paniek zou kunnen voorkomen en hoe je in de toekomst je grens kunt verleggen om minder last te hebben van paniek of angst aanvallen.

Wat te doen wanneer je in paniek zit zal misschien wellicht een volgende blog worden.

En als je meer wilt weten help ik je graag met je paniek aanvallen. Of ze nou komen door een burn out of door een trauma door de ontspanning van de Guasha, de coaching en kennis van mij kom jij letterlijk beter in je vel zitten. 

Liefs Iloon

Opvoeden met lage energie

In de periode van 2019 tot half 2020 heb ik niet echt veel energie gehad. Zeg maar bijna 0. Dat ging ten koste van mij , mijn gezin en de opvoeding van mijn kinderen. Vooral de jongste laat nu zien wat hij heeft kunnen opbouwen door mijn afwezigheid en mijn korte lontje.

Hij heeft een strategie ontwikkeld die werkte op mij. Kinderen willen maar een ding en dat is schoppen tegen je grens aan. Bij een laag energie putje is die grens erg laag. Tenminste bij mij.

Wat er dan gebeurde was het volgende; ik stelde een grens, hij ging net zo lang zeuren, klinkt als meh meh meh… net een geitje…… en dan ging hij zo op mijn energie level zitten dat hij dat laatste restje eruit zo fffflup eruit zoog. Ik was altijd bezig om energie te behouden dus wat deed ik dan om mij zelf te redden? Jep.. toe geven, laat maar ik doe het zelf wel dat kost me minder energie dan de strijd aan te gaan.

Tja, allemaal leuk destijds. Maar nu. Nu heb ik een pittig kind die helemaal niet weet waar mijn grens ligt. Wat hij dus ook laat zien aan mij is dat ik misschien wel helemaal niet mijn grens duidelijk aan geef. Dan ga ik gelijk denken in andere gevallen…doe ik dat dan wel?

Wat hij me ook laat zien is dat hij wel duidelijkheid wil. Zodat ook hij na twee misschien drie keer aandringen echt wel weet dat ook hij er niet onderuit komt.

Maar het valt niet altijd mee. Opvoeden….. en dan met een standaard lagere energie put doormiddel van een burn-out of een chronische ziekte of net wat er speelt bij jou iom je putje leeg te slurpen.

En toch als jij ergens de energie weer vind mag jij juist gaan staan voor jouw grenzen. Daardoor laat je ook minder energie slurpen. En mag jij in de opvoeding met zachtheid je grens aangeven. Daar heeft jouw kind uiteindelijk ook het meeste aan.

Succes met opvoeden. En wil je wat extra energie? Guasha helpt daarbij.

Lieve groetjes iloon

Hoe wordt je ziek?

Hoe wordt je ziek?

 

 

Hoe ontwikkel je klachten, wordt je ziek , zieker en ziekst

Als eerste is het goed om te beseffen dat je bloed nogal belangrijk is in je gezondheid.

Je bloed zorgt namelijk voor:

 • voedingsstoffen op hun plaats worden gebracht. Zodat het lichaam de juiste voeding kan krijgen waar het nodig is. 
 • ziektes van buitenaf niet verder indringen maar juist gevangen worden en onschadelijk worden gemaakt.

Bloed vervoert en levert dus voedsel, zuurstof en andere essentiële stoffen aan je lichaamscellen. Het voert ook afvalstoffen af die bij de verbranding van voedingsstoffen in de cellen vrijkomen. 

Maar wanneer cellen hun afvalstoffen niet zo goed kwijt kunnen

 omdat er teveel afvalstoffen worden gemaakt, gaan de afvalstoffen zich ophopen in de bloedbaan. Het bloed kan dan niet meer goed stromen. 

Als er niks aan wordt gedaan gaan deze blokkades klachten geven als ze blijven ophopen. Je kent vast wel die pijnlijke “knopen”bij je schouders of die zware benen. Dat zijn opgehoopte afvalstoffen. Als je daar niks mee doet of als je lichaam te zwak is om het zelf op te ruimen gaat het steeds dieper ophopen en komt het van het bindweefsel naar de spieren en dan naar de botten. Daar beginnen serieuze klachten. Denk maar aan de tennis arm of schouderklacht.

De 6 fases van Dr Reckeweg

Hij beschrijft 6 ziekte stadia’s , hoe het beloop is van het ziek worden.

Je hebt niet van de een op de andere dag een longontsteking, daar is wel al heel wat aan vooraf gegaan.

De eerste fase is waar je eerste symptomen beginnen. Bijvoorbeeld,

 • gebrek aan eetlust
 • vermoeidheid
 • niezen
 • diarree
 • hoesten
 • verkoudheden
 • vaak plassen

Je nood ventielen gaan hun best doen om die pathogene en exogene (virussen of bacteriën) uit het lichaam te werken. De zogenaamde uitscheiding fase.

Lukt dit niet dan gaat het lichaam over na de tweede fase,

Hier ga je klachten ervaren zoals ontstekingen,

 • koorts
 • griep
 • huiduitslag
 • maagontsteking
 • darmontsteking
 • gewrichtsontsteking

Dit is de reactie fase. Hier gaat het lichaam iets harder zijn werk doen om die ziekte veroorzakers naar buiten te krijgen.

Wanneer hierdoor het lichaam de boosdoeners nog niet buiten krijgt gaan de boosdoeners dieper het lichaam in.

Fase drie: de stille fase.

De fase waarbij de cellen nog niet worden aangetast maar er al wel serieuze klachten ontstaan.

Denk aan

 • stoflong
 • galstenen
 • nierstenen
 • jicht
 • reumatische aandoeningen
 • lymfeklier zwellingen.
 • longontsteking 

In deze fase duurt het vaak even voordat je deze serieuze klachten waarneemt.

Daarmee bedoel ik dus dat je na fase 2 denkt beter te zijn maar je klachten zijn dan wel niet voelbaar maar de ziekteverwekkers of blokkades zijn nog altijd in je lichaam dieper door aan het dringen zonder dat je het merkt.

Het goede van deze fase is  is dat je hier weer uit kunt genezen en weer in fases kunt terug lopen.

Guasha is een mooi hulpmiddel om terug te lopen in de eerste drie fases.

 • Guasha helpt je lichaam om weer pathogeen en exogeen vrij te krijgen
 • Guasha stimuleert je bloed 
 • schraapt heel diep in je bindweefsel
 • haalt  de afvalstoffen van je ziekte verwekkers naar de oppervlakte uit je spieren en botten.
 • steeds minder pijn ervaren.

Het kan zelfs zijn dat wanneer je in fase drie zit en het nog niet weet dat je verkouden wordt en dus terug loopt naar fase 2, fase 1 en uiteindelijk naar 0 gezond! Guasha therapie is heel goed voor je weerstand. Lees hier meer over guasha therapie

Fase vier, vijf en zes zijn te diep in het lichaam. Dit zijn fases die in de cellen afspelen en die de cellen ook blijvend aantasten  hier is geen weg meer terug.

Hier kan guasha niet zorgen voor genezing maar wel pijnvermindering.

Dan heb je nog klachten in heup, rug en nek

Pijnklachten in de heup, rug en nek. Die klachten kunnen uiteraard komen door een flinke inspanning of ophoping van afvalstoffen maar deze klachten kunnen ook door scheefstand van de heupen, rug of nek komen.

Daar kom ik meestal snel genoeg achter wanneer ik een aantal guasha behandelingen heb uitgevoerd zie ik door de “sha”of er sprake is van een scheefstand in de ruggenwervel of de heupen.

Wanneer de rug en de heupen weer goed staan zul je een stuk minder pijn hebben en kun je gaan werken aan je spieren zodat deze weer sterk zijn om alles op zijn plaats te houden.

Stress & psychische gesteldheid

In Azië zijn ze er al lang van overtuigd dat de psychische gesteldheid van de mens ook mee telt in klachten en ziektes veroorzakers. Bij teveel stress krijg je vaak veel last van nek en schouders. Als we maar door gaan en niet naar ons lichaam luisteren dan hoopt zich stiekem heel wat afvalstoffen in je lichaam op. Het mooie van een guasha behandeling met coaching is, is dat je je pijnklacht aanpakt maar zo ook de oorzaak.

Wanneer de oorzaak van de overbelasting niet aangepakt wordt dan zal de klacht telkens weer terug komen.

guasha zorgt voor zelf bewustwording en zelfreflexie.

Als je eenmaal hebt ervaren dat je pijnklachten minder tot weg kunnen zijn ga je vaker al je grenzen aangeven. Je gaat eigenlijk weer opnieuw “voelen”. lees hier meer over guasha en coaching