Nek pijn en hoofdpijn

Nek pijn en hoofdpijn

Als je last hebt van nekpijn heb je vaak ook last van hoofdpijn. Soms zelfs migraine achtige klachten. Dit alles heeft te maken met een flinke spierspanning in de spieren van de nek en het hoofd.

Doormiddel van guasha therapie kun je deze spierspanning een heel eind laten ontspannen. Het mooie van guasha is dat je heel goed de hoofdrand en het hoofd mee kunt nemen in de behandeling. Daardoor krijg je al snel verlichting in je hoofd.

Vaak heeft nekpijn ook een oorzaak die door emoties kan opkomen. Bij guasha komt ook de emotie naar boven. Oude spanningen en diepe lagen van opgehoopte afvalstoffen die veel pijn, spanning en stress/ angsten veroorzaken.

Door guasha kan jij verder kijken dan alleen je klacht. Want jouw lichaam geeft een signaal die meer is dan alleen die plek.

Wil je meer weten over guashatherapie check dan hier de website.

 

je eigen plekje

je eigen plekje

Je eigen plekje, Jouw plekje op deze wereld.

Want jij hebt een eigen plek op deze grond een recht van bestaan met alles wat je bent en wie je bent.

Hoe kun je die nou goed bewaken zonder overspoeld te raken?

Ik zeg tegen mijn klanten heel vaak, visualiseer je eigen ronde matje om je heen. Je kunt letterlijk op een matje gaan staan of je tekent er eentje in de grond om je heen. Hoe voelt dat? Jouw matje, Volledig veilig, alles mag daar zijn zoals het is. Jij bent daar jij.

Maar waar zet je dan iedereen om je heen neer? Niet op je matje. Want dat matje en die ruimte is alleen voor jou. Maar om dat matje heen zijn wel ringen. En in die ringen kun jij invullen wie dan het dichtste bij jou staan. Denk maar eens aan de eerste ring. Wie komt er in de eerste ring? Wie zijn het meest belangrijk voor jou? Aan wie WIL jij het meeste aandacht en energie geven?

Ik verwacht wanneer je kinderen hebt, je kinderen. Je kinderen mogen ook niet op jouw matje komen. Je moet er toch niet aan denken dat jouw matje volledig overgenomen wordt met speelgoed of hun vieze sokken of hun snottebellen of hun huilen? En waar ben jij dan in dat verhaal?

Als jij je kinderen in hun kring laat zijn kun jij ze aandacht geven. En kun je er zijn omdat jij jezelf ook serieus neemt. Omdat jij ook voor jezelf zorgt. Omdat je kunt voelen bij een matje voor jou alleen wat jouw behoeftes zijn.

De kring na je kinderen is voor je partner. Ook hij hoeft jouw matje niet te betreden. Hoeveel je ook van elkaar houd of afhankelijk je bent van elkaar ieder heeft zijn eigen leven te leven. Dat je dat graag met elkaar doet is een toevoeging geen wanhoop. Maar een keuze omdat je het fijn hebt samen.

Daarna krijg je een derde kring, wie kun je in die kring zetten? misschien een broer of een zus of een beste vriend of vriendin? En na die kring, wie komt er dan in aanmerking voor aandacht of energie van jou?

Wat ik hiermee wil laten zien is dat je mag kiezen wie jouw aandacht en energie krijgt. Wanneer jij zelf al laag in je energie zit dan ben je blij als je de eerste kring gered hebt of de tweede erbij. Denk dan maar niet dat je je druk moet maken om de vijfde kring. Die wachten maar mooi. Of de vijfde kring voor je eerste twee laten gaan? Dat klopt toch niet?

Maar hoe vaak kies jij om te voelen hoe het met jou is? Met jou op je matje? Je bewust bent van jouw behoefte of energie. Jouw verlangen, hoe vaak laat jij je van je matje afgooien en laat je iedereen op je matje komen?

Wanneer jij jouw matje gaat ervaren en voelen zul je zien dat je andere keuzes zal gaan maken. Bewuste keuzes waar jij je aandacht aan gaat geven. Het begint natuurlijk bij jezelf en van daaruit kun je gaan kijken wat lukt. Lukt het niet dan niet maar dan weet je in ieder geval zeker dat je niet je belangrijkste mensen overslaat.

Misschien verlies je hier wel wat “vrienden” door maar ja ach je kunt ook niet alles bijhouden. En al helemaal niet wanneer daar de energie niet voor is. En jij denkt dat anderen het jou kwalijk zullen nemen wanneer jij kiest voor jezelf en je gezin?

Dat zegt meer over hun dan over jou. En je kunt niet blijven vechten voor vriendschappen als het jezelf of je gezin kost. Echte vrienden komen op een later tijdstip wel weer terug wanneer er meer energie is. Geloof me vanuit mijn eigen situatie kan ik beamen dat het juist echte vrienden zijn als zij jou de ruimte geven om even pas op de plaats te kunnen nemen en je liefde en aandacht aan je kern laat geven.

Zet jij jezelf snel van je matje af? Kies jij te snel voor een ander in plaats van jezelf? Waarom?

Wanneer je je jouw plekje voelt durf je vaker nee te zeggen en kom je eerder voor jouw gevoel op. In heel veel situaties. Want niemand heeft iets te zeggen over en op JOUW matje.

Favorieten hulpmiddelen voor thuis

Wat echt op 1 staat is mijn elektrisch Wamte kussen voor nek en schouders. Ik adviseer dit ook vaak aan mijn klanten. Ter ondersteuning van hun klacht. Wanneer je weet dat je klacht niet komt door ontstekingen dan kun je warmte inzetten om je spieren weer soepel te krijgen en dus de bloed stroming kunt laten stromen zodat de knopen opgelost kunnen worden.

Wanneer je net verkeerd hebt gezeten of belast is dit matje echt een lifesaver!

Via deze link kun je zelf dit matje morgen in huis hebben!

Soms heb je last van je onderrug. En dan gebruik ik dit matje. Je kunt er dan op gaan zitten. Ideaal voor je onderrug. Door de warmte kun je weer bewegen en wat soepelheid terug krijgen in je heupen. Ik leg dit natje ook graag in bed wanneer ik koude voeten heb of wanneer ik een verkoudheid in voel komen. Dan ga ik erop liggen. Er zit een tijdschakelaar op waardoor het matje na 90 minuten automatisch uit gaat. Via deze link kun je direct naar het matje.

Cups voor thuis. Ik gebruik ze voor onder de douche. Wanneer ik mijn schouders voel of wanneer ik me verkouden voel dan laat ik mijn partner mijn rug cuppen. Lange halen van boven naar beneden zorgen voor een goede doorbloeding. Daardoor kan het lichaam beter de afvalstoffen weg halen.

Ook gebruik ik het voor mijn benen. Als ik vermoeide en zware benen heb dan gebruik ik de cup om weer een goede doorbloeding te stimuleren. Met de cups masseer je je bindweefsel. Cellulites is ook een verkleving van je bindweefsel.

Dit zijn mijn ondersteunende middelen die ik zelf inzet om verlichting te brengen wanneer ik niet in de gelegenheid ben om naar mijn guasha therapeut te gaan.

Ik gebruik ook de guasha steen uiteraard. Dat heeft alleen weer meer uitleg nodig om het goed te leren gebruiken. Daarvoor ben ik bezig met een online cursus. Dus die is in de maak! Nog even geduld.

Hoe staat het met jouw energie?

Ik ga het niet hebben over jouw geldrekening. Ik ga het hebben over jouw Energy. We krijgen een potje Energy. Zeg maar een soort spaarrekening van onze ouders. Dat krijgen we bij de geboorte. Daarnaast hebben we een lopende rekening.

Je weet vast nog wel toen je heel jong was dat je het hele weekend gewoon op stap kon van vrijdag, zaterdag, zondag. En maandag ging je gewoon weer lekker naar het werk het lukt allemaal prima. Maar naarmate je ouder wordt merk je dat dat herstel niet zo snel meer gaat. Je merkt dat je wat meer tijd nodig hebt om weer de oude te zijn zodat je maandag weer lekker aan het werk kunt.

energie om te kunnen groeien

Iedereen heeft een lopende rekening. Maar niet iedereen heeft hetzelfde te besteden. De een heeft een energie bron van zichzelf ergens. De ander heeft een dutje in de middag nodig.

Op je rekening staat elke dag in de ochtend je salaris. Daar moet je het mee doen. Gedurende de dag krijg je door voeding, ademen en drinken wat salaris bij. Heel soms kom je in de min uit maar als je dat weer een beetje uitspreid over de week of over de volgende dag werk je die min weer gewoon bij.

Soms kom je in de plus uit dat is helemaal mooi want dat stort je dan mooi op je spaarrekening voor het geval je een keertje anders uitkomt. Heb mooi reserve.

Maar als je dat nou niet doet?

Als je meer blijft uitgeven dan je hebt? Dan gaat je lichaam je beperken. Dan krijg jij steeds minder salaris in de ochtend. Je hebt ipv 250,- nog maar 100,- over. En wanneer je bij die 100,- bent gekomen voel je je al moe, en heb je geen zin meer om naar het werk te gaan. Maar ja je moet toch door.

En dan stort het even helemaal in. De wel bekende burn-out is gekomen. Of je hebt een ziekte gekregen bijvoorbeeld long COVID en je komt er maar niet bovenop. Je bent op. Je hebt een lichamelijk schuld van 1000,- en dat moet je eerst inlossen. Dus dat betekent dat je van die 100,- die nog maar over is zelfs moet sparen om die 1000,- terug te kunnen geven. Dat betekent heel weinig uitgeven.

Want je staat al zowat op je reserve, je bent soms al wat van je spaarrekening aan het snoepen om het een beetje bij te trekken maar dat is niet slim want dat is je pensioen!

Daarom is het belangrijk om te weten wat er op jouw rekening staat in de ochtend.

Tel eens hoeveel 10tjes het kost na elke activiteit.

 • 10,- voor opstaan
 • 10,- douchen
 • 10,- voor ontbijten
 • 10,- voor naar je werk fietsen
 • 50,- voor je werk
 • 10,- naar huis fietsen
 • 20,- koken
 • 10,- met gezin aan tafel eten
 • 10,- kind naar bed brengen
 • 10,- kin komt er telkens uit
 • Is er dan nog iets over aan het einde van deze dag? Want deze dag koste je 150,-

Hoe kun je zorgen voor balans?

Eerst moet je weten hoeveel je te besteden hebt. Dan ga je zorgen dat je binnen die besteding blijft en het liefst over houd zodat je je schuld kunt aflossen.

Als je lang genoeg binnen die marge van jouw salaris kunt blijven ga je groeien. Dan krijg je op en duur een loonsverhoging. En merk je dat je langzaam energie terug aan het krijgen bent. Jouw nier energie komt weer op gang je levens Qi gaat weer stromen. Minder lichamelijke klachten en minder last van angst en paniek klachten of woede aanvallen. Je komt weer lekkerder in je vel zitten.

Maar eerst luisteren naar je eigen portemonnee.

Als ik jou mee vraag te gaan winkelen maar je hebt niks in je portemonnee om uit te geven zeg je toch ook nee tegen mij? Dit is niet anders.

Eerst je energie terug en dan kan er herstel plaatsvinden.

Ik zeg heel vaak tegen mijn klanten:

Niks doen is ook iets doen.. dat is:

 • Helen
 • Energie terug krijgen
 • Ontspannen

Dit zijn hele belangrijke dingen voor een gezond en gelukkig leven.

Wil je meer weten dan kun je mij altijd benaderen voor een gesprek of een behandeling in mijn praktijk.

Guasha therapie

Guasha therapie

Guasha ken je misschien inmiddels via de beauty branche. Daar zie je veel guasha terug komen voor de verzorging van het gezicht.

Maar guasha is juist ook heel erg geschikt voor het lichaam.

Guasha kun je inzetten voor diverse lichamelijke en geestelijke klachten zoals:

 • stress
 • gespannen spieren
 • verkoudheid
 • herstellen van long covid
 • diverse lichamelijke klachten
 • schouder en nek klachten
 • hoofdpijn
 • reuma
 • zware benen

En ga zo maar door. Eigenlijk kun je jezelf afvragen waar is het niet goed voor.

“ vaak komen klachten door afvalstoffen”

Wanneer er foto’s, MRI scans en andere ziektes of beschadiging aan het bot zijn uitgesloten kun je proberen om te kijken of je klacht komt door afvalstoffen.

En dat is wanneer guasha om de hoek komt kijken.

Doormiddel van deze schraap methode zuig je als het ware de afvalstoffen naar boven.

Daar waar afvalstoffen zitten komt een druppeltje bloed naar boven en dat noemen we de “sha”. Doordat er sha ontstaat gaat jouw lichaam harder werken om dat op te ruimen en doordat het dan harder werkt neemt het gelijk een laag van jouw vastzittende knoop van afvalstoffen mee. Zo ruimen we elke behandeling een laag op. Zo komt de knoop ook steeds verder omhoog te liggen dus minder diep in het lichaam en dat betekent minder pijn.

“Waar komt guasha vandaan?”

Guasha komt uit Azië. Daar gebruiken ze het al eeuwen lang. Ze gebruiken het daar vooral voor verkoudheid en griep. En om hun weerstand op peil te houden.

Door guasha gaat je bloed goed stromen en dat heeft effect op jouw rode bloedlichaampjes. Die gaan namelijk mooi in je bloedbaan bewegen ipv kleven en daardoor kunnen ze beter tegen ziektekiemen op boksen.

Hier in Nederland heeft mijn mentor de guasha verder ontwikkeld. Hij was zelf al shiatsu masseur maar miste nog net een stukje. Hij is vanuit zijn oma opgegroeid met guasha en is door zijn kennis als masseur en kennis van de TCM (traditionele Chinese medicijn) zelf gaan ontdekken hoe hij guasha zou kunnen in gaan zetten. Dat heeft goed uitgepakt en is toen gelukkig een opleiding  gaan maken. Zijn opleiding duurt dan ook 1,5 jaar. Tegenwoordig zie je guasha vaak aangeboden in 1 dag. Ik ben blij dat ik er 1,5 jaar over heb gedaan om zoveel mogelijk te leren. Wat guasha is zo divers dat leer je vaak door te doen.

Ik heb zelf al mooie resultaten bereikt in mijn eigen praktijk.

De klachten zijn heel divers.

Van: super moe zijn tot pijn in de benen bij sporten.

Lijkt het je leuk om een guasha behandeling te ontvangen? ( ik maak altijd een behandeling op maat met alle tools die ik beheer) Boek dan een afspraak in en dan zien we elkaar in de praktijk.

Wil je weten wat ik voor mijn klanten al heb kunnen doen? Lees dan hier de recensies.

Angst en paniek hoeft niet

Als je overspoeld raakt door angst en paniek klachten.

Je raakt de controle kwijt, je kunt er op dat moment niks aan doen. Je wilt het niet en je weet met je hoofd het hoeft ook niet maar toch gebeurt het.

Het overkomt je wel.

Dat maakt het vaak ook lastig om er toch grip op te krijgen.

In het plaatje hier naast kun je zien wanneer er paniek is en wat er nog tussen paniek en comfort zone ligt.

Namelijk de stretch!!! Stretch is je best vriend!

De rek in wat jij aan kan in prikkels.

Prikkels kunnen zijn:

 • spanning in het lichaam
 • geluiden
 • drukte om je heen
 • hoe druk je zelf al bezig bent geweest
 • hoeveel je in je hoofd zit ipv in je gevoel
 • Met welk gezelschap je bent, met wie
 • Met hoeveel

Dit alles telt zich op in de stretch. Dit beweegt op en neer van veel prikkels naar weinig.

Dat gaat dus in golf bewegingen op een neer. Zo ga je van inspanning naar ontspanning, van prikkelen naar ontprikkelen.

Bij de een is dat raam van de stretch groter dan bij de ander en bij sommige is het zelfs vrij klein.

Hoe wordt het raam klein?

het raam wordt klein door te vaak uit je stretch in je stress te gaan.

Net teveel hooi op je vork. Teveel moeten verwerken en je gaat maar door.

De wel bekende paniek aanvallen bij een burnout ( meestal vlak voordat jij in de gaten hebt dat het een burn out is) komen dan niet voor niks om de hoek kijken.

Je raam is verkleind dus je kunt steeds minder prikkels verdragen.

“Goed nieuws, je kunt je raam ook weer vergroten”

Het begint met kijken wat je wel kunt en vooral wat je wilt. Want als je gaat doen wat je wilt levert het energie op. 

Niet alleen bij een burn out helpt je stretch maar ook bij trauma of angst en paniek aanvallen om hele duidelijk redenen. Bijvoorbeeld: hoogte, het huis verlaten, je werk uitvoeren of een nieuwe afspraak.

Op het moment dat jij je angst aangaat, of je raam wilt vergroten zul je mogen voelen (vooral voelen) waar jij je stretch kunt vinden en wat paniek zou kunnen worden.

 

Je gaat met kleine stapjes voelen wat je al wel zou kunnen doen in plaats van hier blijven zitten en niet verroeren. Je wilt tenslotte toch weer erop uit.

Wat je dan doet is je actie verkleinen. Versimpelen als het ware. Durf je bijvoorbeeld niet naar een sportschool te gaan sporten maar het is wel je doel. Dan begin je met kijken op de site. Voelen welke goed voelt. Dan fiets je er eens heen. Dan ga je de volgende keer een keer binnen kijken. Je gaat eens mailen met de trainer. Je legt je vragen voor. Je gaat nog eens kopje koffie drinken aan de bar. Vraagt voor de eerste proefles een vriendin mee. En wanneer het goed voelt ga je alleen naar de sportschool je les doen wat je zo graag zou willen.

kleine stapjes is the key.

ben je bijvoorbeeld als de dood voor hoogtes? Durf je de trap niet op? Dan begin je onderaan. Letterlijk bij de hoogte waarvan je denkt nou ja vooruit dat moet lukken. Zo verleg je je grenzen langzaam en gecontroleerd.

Maar je komt wel vooruit! Je blijft niet staan. Je krijgt succes ervaringen. En door die succeservaringen op te slaan in je hersenen worden de negatieve ervaringen minder. 

Het blijft lastig om je stemmetje in je hoofd te onderscheppen.

Gister had ik zelf nog een gesprek met mij zelf. Vorig jaar was ik bij een vlooienmarkt geweest en het was erg heet. En op een gegeven moment moest ik naar de toilet en niet een beetje ook niet ik moest echt acuut poepen!! 

Dat is dus ook mijn angst, wat nou als ik moet.. en ik ben niet thuis.

Maar goed, vorig jaar was het dus daarin voor mijn gevoel mis gegaan. Dit jaar wilde ik ook wel weer gaan maar wat gebeurt er dan…. Ik begin te bewijzen dat het beter is als ik niet ga. Nee want het is warm en dan moet ik naar de wc want ik kan mijn warmte niet kwijt ofzo…..

Nee we hebben nog genoeg te doen, we kunnen beter naar de klus winkel…. (Volgende paniek want dat wil ik ook liever niet)

Nee want gister had ik wijn op en dat is dan sowieso bingo…

Nee… nee, nee joh zei mijn angst “we hoeven niet te gaan…”

Tot een vriendin van mij zei: ja maar dat zijn negatieve gedachten…

Whoops, betrapt. Inderdaad.

Dus wat kon ik doen waardoor het nu een succes zou worden en ik niet zoals vorig jaar overprikkeld zou worden. En uit het raam zou vliegen…..

 • Dit jaar ging ik alleen of met Bas ipv met mijn moeder en vriendinnen.
 • Dit jaar gingen we op de fiets ipv de auto bij mijn ouders en daar een fiets lenen. 
 • Dan kon ik dit jaar gewoon zelf gaan wanneer de stretch op was.
 • Dit jaar slenterende we niet alles af en stopte we waar het goed voelde

Zo kon ik een succes ervaring toevoegen in het lijstje de “vlooienmarkt.”

Je hersenen en je lichaam doen dit uit bescherming. Ooit is het eens nuttig geweest. Misschien wel een aantal keer. Dus je lijf wil jou in leven houden. Maar ja sommige dingen zijn helemaal niet handig wanneer het lijf het overneemt. Er zijn geen beren meer die ons op eten in het bos. In ieder geval niet hier.

Dit is een blog over hoe je eventueel een paniek zou kunnen voorkomen en hoe je in de toekomst je grens kunt verleggen om minder last te hebben van paniek of angst aanvallen.

Wat te doen wanneer je in paniek zit zal misschien wellicht een volgende blog worden.

En als je meer wilt weten help ik je graag met je paniek aanvallen. Of ze nou komen door een burn out of door een trauma door de ontspanning van de Guasha, de coaching en kennis van mij kom jij letterlijk beter in je vel zitten. 

Liefs Iloon

Opvoeden met lage energie

In de periode van 2019 tot half 2020 heb ik niet echt veel energie gehad. Zeg maar bijna 0. Dat ging ten koste van mij , mijn gezin en de opvoeding van mijn kinderen. Vooral de jongste laat nu zien wat hij heeft kunnen opbouwen door mijn afwezigheid en mijn korte lontje.

Hij heeft een strategie ontwikkeld die werkte op mij. Kinderen willen maar een ding en dat is schoppen tegen je grens aan. Bij een laag energie putje is die grens erg laag. Tenminste bij mij.

Wat er dan gebeurde was het volgende; ik stelde een grens, hij ging net zo lang zeuren, klinkt als meh meh meh… net een geitje…… en dan ging hij zo op mijn energie level zitten dat hij dat laatste restje eruit zo fffflup eruit zoog. Ik was altijd bezig om energie te behouden dus wat deed ik dan om mij zelf te redden? Jep.. toe geven, laat maar ik doe het zelf wel dat kost me minder energie dan de strijd aan te gaan.

Tja, allemaal leuk destijds. Maar nu. Nu heb ik een pittig kind die helemaal niet weet waar mijn grens ligt. Wat hij dus ook laat zien aan mij is dat ik misschien wel helemaal niet mijn grens duidelijk aan geef. Dan ga ik gelijk denken in andere gevallen…doe ik dat dan wel?

Wat hij me ook laat zien is dat hij wel duidelijkheid wil. Zodat ook hij na twee misschien drie keer aandringen echt wel weet dat ook hij er niet onderuit komt.

Maar het valt niet altijd mee. Opvoeden….. en dan met een standaard lagere energie put doormiddel van een burn-out of een chronische ziekte of net wat er speelt bij jou iom je putje leeg te slurpen.

En toch als jij ergens de energie weer vind mag jij juist gaan staan voor jouw grenzen. Daardoor laat je ook minder energie slurpen. En mag jij in de opvoeding met zachtheid je grens aangeven. Daar heeft jouw kind uiteindelijk ook het meeste aan.

Succes met opvoeden. En wil je wat extra energie? Guasha helpt daarbij.

Lieve groetjes iloon

Hoe wordt je ziek?

Hoe wordt je ziek?

 

 

Hoe ontwikkel je klachten, wordt je ziek , zieker en ziekst

Als eerste is het goed om te beseffen dat je bloed nogal belangrijk is in je gezondheid.

Je bloed zorgt namelijk voor:

 • voedingsstoffen op hun plaats worden gebracht. Zodat het lichaam de juiste voeding kan krijgen waar het nodig is. 
 • ziektes van buitenaf niet verder indringen maar juist gevangen worden en onschadelijk worden gemaakt.

Bloed vervoert en levert dus voedsel, zuurstof en andere essentiële stoffen aan je lichaamscellen. Het voert ook afvalstoffen af die bij de verbranding van voedingsstoffen in de cellen vrijkomen. 

Maar wanneer cellen hun afvalstoffen niet zo goed kwijt kunnen

 omdat er teveel afvalstoffen worden gemaakt, gaan de afvalstoffen zich ophopen in de bloedbaan. Het bloed kan dan niet meer goed stromen. 

Als er niks aan wordt gedaan gaan deze blokkades klachten geven als ze blijven ophopen. Je kent vast wel die pijnlijke “knopen”bij je schouders of die zware benen. Dat zijn opgehoopte afvalstoffen. Als je daar niks mee doet of als je lichaam te zwak is om het zelf op te ruimen gaat het steeds dieper ophopen en komt het van het bindweefsel naar de spieren en dan naar de botten. Daar beginnen serieuze klachten. Denk maar aan de tennis arm of schouderklacht.

De 6 fases van Dr Reckeweg

Hij beschrijft 6 ziekte stadia’s , hoe het beloop is van het ziek worden.

Je hebt niet van de een op de andere dag een longontsteking, daar is wel al heel wat aan vooraf gegaan.

De eerste fase is waar je eerste symptomen beginnen. Bijvoorbeeld,

 • gebrek aan eetlust
 • vermoeidheid
 • niezen
 • diarree
 • hoesten
 • verkoudheden
 • vaak plassen

Je nood ventielen gaan hun best doen om die pathogene en exogene (virussen of bacteriën) uit het lichaam te werken. De zogenaamde uitscheiding fase.

Lukt dit niet dan gaat het lichaam over na de tweede fase,

Hier ga je klachten ervaren zoals ontstekingen,

 • koorts
 • griep
 • huiduitslag
 • maagontsteking
 • darmontsteking
 • gewrichtsontsteking

Dit is de reactie fase. Hier gaat het lichaam iets harder zijn werk doen om die ziekte veroorzakers naar buiten te krijgen.

Wanneer hierdoor het lichaam de boosdoeners nog niet buiten krijgt gaan de boosdoeners dieper het lichaam in.

Fase drie: de stille fase.

De fase waarbij de cellen nog niet worden aangetast maar er al wel serieuze klachten ontstaan.

Denk aan

 • stoflong
 • galstenen
 • nierstenen
 • jicht
 • reumatische aandoeningen
 • lymfeklier zwellingen.
 • longontsteking 

In deze fase duurt het vaak even voordat je deze serieuze klachten waarneemt.

Daarmee bedoel ik dus dat je na fase 2 denkt beter te zijn maar je klachten zijn dan wel niet voelbaar maar de ziekteverwekkers of blokkades zijn nog altijd in je lichaam dieper door aan het dringen zonder dat je het merkt.

Het goede van deze fase is  is dat je hier weer uit kunt genezen en weer in fases kunt terug lopen.

Guasha is een mooi hulpmiddel om terug te lopen in de eerste drie fases.

 • Guasha helpt je lichaam om weer pathogeen en exogeen vrij te krijgen
 • Guasha stimuleert je bloed 
 • schraapt heel diep in je bindweefsel
 • haalt  de afvalstoffen van je ziekte verwekkers naar de oppervlakte uit je spieren en botten.
 • steeds minder pijn ervaren.

Het kan zelfs zijn dat wanneer je in fase drie zit en het nog niet weet dat je verkouden wordt en dus terug loopt naar fase 2, fase 1 en uiteindelijk naar 0 gezond! Guasha therapie is heel goed voor je weerstand. Lees hier meer over guasha therapie

Fase vier, vijf en zes zijn te diep in het lichaam. Dit zijn fases die in de cellen afspelen en die de cellen ook blijvend aantasten  hier is geen weg meer terug.

Hier kan guasha niet zorgen voor genezing maar wel pijnvermindering.

Dan heb je nog klachten in heup, rug en nek

Pijnklachten in de heup, rug en nek. Die klachten kunnen uiteraard komen door een flinke inspanning of ophoping van afvalstoffen maar deze klachten kunnen ook door scheefstand van de heupen, rug of nek komen.

Daar kom ik meestal snel genoeg achter wanneer ik een aantal guasha behandelingen heb uitgevoerd zie ik door de “sha”of er sprake is van een scheefstand in de ruggenwervel of de heupen.

Wanneer de rug en de heupen weer goed staan zul je een stuk minder pijn hebben en kun je gaan werken aan je spieren zodat deze weer sterk zijn om alles op zijn plaats te houden.

Stress & psychische gesteldheid

In Azië zijn ze er al lang van overtuigd dat de psychische gesteldheid van de mens ook mee telt in klachten en ziektes veroorzakers. Bij teveel stress krijg je vaak veel last van nek en schouders. Als we maar door gaan en niet naar ons lichaam luisteren dan hoopt zich stiekem heel wat afvalstoffen in je lichaam op. Het mooie van een guasha behandeling met coaching is, is dat je je pijnklacht aanpakt maar zo ook de oorzaak.

Wanneer de oorzaak van de overbelasting niet aangepakt wordt dan zal de klacht telkens weer terug komen.

guasha zorgt voor zelf bewustwording en zelfreflexie.

Als je eenmaal hebt ervaren dat je pijnklachten minder tot weg kunnen zijn ga je vaker al je grenzen aangeven. Je gaat eigenlijk weer opnieuw “voelen”. lees hier meer over guasha en coaching

 

 
Mijn verhaal

Mijn verhaal

Dit ben ik, Ilona.

In 2005 ben ik begonnen met mijn eigen beauty salon. Na 10 jaar besloot ik een andere wending in te gaan. 

Ik besloot om van mijn salon een praktijk te maken om meer balans te geven of te leren aan andere mensen die daar de behoefte aan hebben.

In 2012 heb ik de diagnose bechterew gekregen. Op zich na de diagnose was ik heel erg opgelucht. Nadat ik heel vaak bij de dokter was geweest dat ik erg veel klaagde van pijn in mijn rug. Was het fijn dat ik nu wist wat het was en kon ik er mee leren leven of uitzoeken om het te verbeteren.

Oke, en toen had ik een chronische ziekte

Oke, ik had dus bechterew, hoe moest ik daarmee omgaan?

Ik had net een dochtertje van 2 en die zei heel vaak ‘nee, natuurlijk. Ik wilde heel graag gewoon een moeder zijn maar nu was ik een moeder met een chronische ziekte. Niet alleen een moeder maar ook een partner en een ondernemer met een chronische ziekte. Dat was voor mij en mijn partner wel even slikken. Voor je omgeving is het ook wennen want aan de buitenkant is er niks te zien.

Wat ik als eerste kreeg was les in balans. Nou ja les, het was meer zo van; je zult wel even moeten want anders ga je wel heel hard achteruit.

Ik snapte daar niks van want ik had een drukke salon, een druk sociaal leven,en een klein meisje van 2 gewoon zoals iedereen leefde. Ik moest gedwongen zonder keuze gaan voelen wat echt belangrijk was.

Maar ik wist wel dat het echt moest.

Je leven op zijn kop

Toen we de diagnose hadden gekregen gingen we heel praktisch van alles doen. Maar echt mee leven deden we nog niet. Ik had geleerd van een mevrouw bij het reuma centrum dat ik mijn inspanning en ontspanning in kleine golf bewegingen moest zien. Daar kon ik toen nog niet zoveel mee.

Dus ik ging maar een beetje door en zoeken met medicijnen om die ziekte wat te onderdrukken.

Als eerste bleek ik allergisch voor die medicijnen. Ik heb na 1 jaar met een mond vol blaren de medicijnen gestopt want ik geloofde dat er echt een andere weg moest zijn en ik had echt genoeg van die pijn.

Omdat het hele ziek zijn voor mij zo nieuw was was ik heel erg met mij zelf bezig. Ik was heel erg aan het zoeken naar balans. Wanneer kon ik een activiteit wel en wanneer lukte dat niet. Ik was begonnen om onder begeleiding te gaan sporten want ik dacht mijn botten haken af maar mijn spieren zijn er nog wel. Daarbij ben ik toen gaan letten op mijn eten. Ik ben gaan uitzoeken wat voeding kan betekenen. En ik  kan jou vertellen heel veel!

Ondanks dat ik erg mijn best deed raakte ik volledig de weg kwijt. Ik had het gevoel dat ik er alleen voor stond. Het was lastig om in het begin aan te geven of je liever even een kruk hebt om te zitten omdat je niet zo lang kunt staan. Het is moeilijk om aan te geven dat je hulp nodig hebt want je ziet er zo goed uit. Je kunt beter je been breken of zwanger zijn.

Mijn partner vond dat ook lastig en we verloren elkaar. Ik was zoveel bezig met mijn proces dat ik allang blij was dat ik een fijne moeder kon zijn. Want met de chronische vermoeidheid erbij (hoort bij reumatische klachten) had ik natuurlijk een heel kort lontje.

Het begrip van je partner

Mijn partner begreep mij niet en ik kon er niet over praten. Ik kon het er niet ook nog eens bij hebben dus ik besloot dat ik niet langer bij hem wilde blijven. Dat vond ik vreselijk want ik geloofde dat wij bij elkaar hoorden. 

Ik kwam in een flinke burn-out terecht. Toen had ik geen andere keuze dan te stoppen en stil te staan. Op dat moment heb ik al mijn klanten gebeld en gezegd dat ik er even niet ben. Ik kon de ballen even niet allemaal hoog houden. De koek was even op, er moesten nu echt keuzes gemaakt worden.

Mijn partner klapte met mij onderuit. Ook hij zag dat het anders moest. Voor ons eigen geluk en voor onze dochter. Maar zeker ook om zelf bewust en wakker in het leven en in een relatie te staan. Niks vanzelfsprekend maar actief en met open ogen en echt luisteren naar elkaar.

Dat is gelukt. en tot op de dag van vandaag zijn wij wakker bewust en leven wij samen met mijn chronische ziekte. Hij heeft bewust een keuze gemaakt; mij met de ziekte erbij.

Durven zeggen

Vanaf toen ben ik echt gaan kijken wat ik wel kon. In mijn bedrijf met mijn aantal klanten  en in mijn leven.

Wat ik vooral heel zwaar vond en nu nog steeds is de vermoeidheid die de bechterew met zich me brengt. Geen dag is voor mij hetzelfde. Het is altijd zoeken naar balans. Wat ik wel heb geleerd is te accepteren wat er is. Soms een mindere dag soms een goeie, soms kost een activiteit heel veel moeite en soms gaat het heel gemakkelijk.

Thuis zeggen wij dan ook ik heb de ziekte van Bechterew maar ik ben het niet. Ik ben nog steeds mij. 

Op een feestje kan ik de hele avond dansen, niemand die iets aan mij ziet. Maar wat ze niet weten is dat ik van te voren vaak even ga slapen of de hele dag rekening hou met de zware activiteit die nog gaat komen. Ook weten ze niet dat ik de volgende dag vrij plan zodat ik kan bij komen als dat nodig is. Ik maak daar ook geen punt van ik hoef geen erkenning en bij vragen leg ik het graag uit. Wat mij veel rust heeft gebracht is het accepteren van de ziekte en zijn klachten.

Wanneer ik mijn beperking accepteer dan kan ik aangeven wat mijn behoeftes zijn. Dan durf je aan te geven wat je behoeftes zijn. Neem niet weg dat ik nooit een traantje weg pink en het soms even zwaar heb. Ook dat zijn momenten om te accepteren want die zijn er ook.

Het aller fijnste vind ik dat ik een partner heb die mij ziet. Maar ook mijn ziekte ziet. Hij ziet of ik pijn heb hoe goed ik het ook probeer te verbergen. Hij weet wat mij helpt en samen is het een stuk fijner om de beste omstandigheid te creëren. In wat dan zul je denken maar dat varieert van op tijd een stoel voor mij halen zonder dat ik het vraag, mij laten slapen op de bank wanneer hij om half zes s’avonds  thuis komt of zorgen dat de tent vocht vrij is omdat ik anders de volgende dag heel veel pijn heb.

Toen ging het weer mis

In 2016 begon het tij te keren, Ik had een hele goeie periode achter de rug. We hadden in 2014 ons tweede kindje mogen verwelkomen het was een mooie periode. Ik dacht zo gaat het goed. Goed luisteren naar mijn lichaam, goed balans en een succesvolle salon.

Maar toch het ging slechter, mijn belasting vanuit het werk werd teveel. Opnieuw moest ik kiezen, weer opnieuw. Ik ben huilend door deze periode gegaan en totaal de weg kwijt. Mijn salon deed ik met heel veel liefde en plezier en nu werd ik wel echt gedwongen om rigoureus iets anders te moeten doen.

Maar wat?

Op naar een coach, met de vraag; wat ga ik nu worden? Welk beroep ga ik kiezen. Waarop mijn coach zei; jij gaat Ilona worden en de mensen komen voor jou. Jij maakt je eigen baan. Dat voelde nog steeds wel heel groots maar een ding wist ik zeker ik ging kiezen vanuit joy en vanuit het geen wat ik kan, verlang en niet wat me teveel wordt.

De omkeer

Op een bepaald moment heb ik gekozen voor guasha therapie. Het hielp mij enorm voor mijn bechterew en het voelde als een mooie overgang van beauty salon naar balans praktijk. Guasha bleek nog mooier te zijn dan ik had kunnen denken. Het is heel mooi verbonden met lichaam en geest.

Zelf zoek ik veel naar zelfreflectie. Naar nog fijner in het leven staan. In boeken, in event’s, op instagram, inspirerende mensen of in cursussen.  Alles om mij te helpen en in balans te houden. In mijn omgeving merkte ik dat er steeds meer mensen bij mij kwamen om een goed gesprek en een stukje diepgang.

Vandaaruit is mijn coaching ontstaan. Het is mijn missie om mensen te helpen om in balans te komen. Om volledige zelfliefde en acceptatie te vinden in zichzelf. Waardoor het leven fun is en dat je vele obstakels aan kunt. Dat er rust is in het hoofd, volledig in de kracht van nu staat. Dat je leeft vanuit je verlangen en niet vanuit te kort. Dat je bewust jouw leven leeft en niet zomaar voorbij laat gaan. Maar dat je durft om te doen wat je eigenlijk zo graag wilt of knopen durft door te hakken om sommige enge beslissingen te gaan nemen.

Dat je overgaat op actie in een goeie vibe. Een mindset die je helpt voor het leven. Want als ik iets geleerd heb elke keer wanneer ik opnieuw veel keuzes moest maken is het wel dat je mag leven vanuit joy vanuit de dingen die je blij maken. Dat heeft echt effect op je lichaam en op je succes.

Haal eruit wat erin zit ookal is het soms zwaar.

Ik ben in 2019 de opleiding gaan doen voor kunstzinnig en dynamisch coachen. Om mijn eigen verhaal te verwerken en om nog meer in mijn eigen kracht te komen zitten maar ook om mijn creatieve kant naar boven te laten komen. In mijn coaching en voor mij zelf. Vandaar uit is kunstzinnig en dynamisch coachen ontstaan voor de praktijk en mijn webshop met mijn eigen prints.

in 2019/ 2020 heb ik een revalidatie traject gehad in het Rughuis, daar heb ik geleerd door voornamelijk psychologie om beter met mijn klachten om te gaan mentaal. Ik leerde daar dat wanneer ik ging luisteren naar mijn grenzen en daar werkelijk iet smee ging doen dat ik daardoor een stuk minder pijn en vermoeidheid had. Doordat ik mentaal begon te veranderen begonnen mijn lichamelijke klachten te verminderen.

Inmiddels door overprikkelend van de pijn had ik een behoorlijke angststoornis gecreëerd. Ook daar heb ik via kunstzinnig coachen en Guasha een weg in gevonden om deze radicaal te verminderen en te laten verdwijnen. Ik hoor vaak terug van cliënten dat ze het heel veilig vinden bij mij omdat ik weet hoe het is.

Maar op het einde komt zonneschijn

Het is niet leuk wanneer je heftige situaties moet trotseren. Maar mijn ziekte heeft mij juist heel veel gebracht. Heel veel inzichten gegeven vooral een veel rijker en bewuster leven. Helaas heb ik het met een zware en harde les moeten leren (anders was het waarschijnlijk ook niet gelukt). Dat is dan ook de reden waarom ik graag zoveel mogelijk mensen wil inspireren zodat bij jou al eerder je ogen open gaan. Dat je voluit en bewust mag leven in het NU. Niet gisteren niet morgen NU heb je de keuze. Nu kun je over op actie in dit moment.

Dit is mijn verhaal (zelfs nog in een notendop)en ik groei nog steeds. Ik leer nog steeds want mijn ziekte is in beweging dus ik zal altijd moeten blijven voelen. En dat is niet erg daar ben ik juist heel dankbaar voor. Daardoor kun je genieten van de kleine dingen en weet je wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven. En kan ik van daaruit mijn leven leiden en genieten, ‘nu’.

Ik zou het heel fijn vinden als ik je wat herkenning of inspiratie heb kunnen geven en als je interesse hebt in een van mijn kunstzinnig coachen met Guasha behandelingen dan ben je altijd welkom.

 

Wat is kunstzinnig intuïtief coachen?

Wat is kunstzinnig intuïtief coachen?

Wat zijn kunstzinnige intuïtieve oefeningen?

Je hebt misschien niet echt een idee wat ik daar nou mee bedoel…..

Nou ik zal het je proberen uit te leggen.
Het grote doel is herkenning. Dus herkenning van het gevoel of de emotie.

Doordat je het herkent in de visuele tekening/ schildering kunt je contact maken met die herkenning dus met dat gevoel. Daardoor kun je gaan bekijken door de juiste vragen te stellen, wat je ermee mag doen.

Klinkt dat al een beetje logisch?

Bijvoorbeeld: ik heb onlangs met mijn dochter haar “kan ik toch niet “monstertje getekend. Maar ook haar IK.
Wat ze dan gaat herkennen is het gevoel van haar monstertje en het gevoel van haar IK. En als ze de tekeningen ziet kan ze snel en gemakkelijk contact maken met het gevoel wat dat monstertje te weeg brengt en wat het gevoel van haar IK geeft.

Als ze dat kan herkennen in de tekening kan ze ze ook herkennen in haar dagelijkse leven. Zodat haar monstertje niet meer in de weg zit maar dat ze vanuit haar IK kan blijven sturen.

Vaak is het de ontdekking om te weten wie er aan het roer staat. Is het je criticus, je angst (vaak je kind die iets mee heeft gemaakt) of ben jij zelf aan het roer?

Als je dit verschil steeds beter onder de knie krijgt dan kom je in die staat van zelfvertrouwen en ZIJN.

Doordat je het herkent in de visuele tekening/ schildering kunt je contact maken met die herkenning dus met dat gevoel. Daardoor kun je gaan bekijken door de juiste vragen te stellen, of je het los mag laten of juist omarmen.

Dus wat ik vooral wil tewerkstellen is herkenning van je gevoel. En daarvoor hoef je echt niet goed te kunnen tekenen. Juist niet eigenlijk want als je te goed kunt tekenen ga je heel snel in je hoofd zitten. Het is juist het loslaten en kijken wat er ontstaat. Dat is zo mooi aan intuïtief tekenen of schilderen.

Ook gebruik ik wel eens klei bij de opdrachten, met klei maak je het contact met de aarde. Je zult versteld staan hoe fijn het is om met klei in je handen wat te kneden en vorm te maken. Ook hier vraag ik niet om perfect geboetseerde beelden. Ook door deze oefeningen kom je je criticus tegen.  En zul je ervaren dat het heerlijk is wanneer je je criticus wat kunt dempen. Daardoor ga je weer wat om bezorgt spelen en ontdekken in je dagelijkse leven. Durf je weer meer zoals een kind vanuit het niets te creëren.

En vaak zijn we dat een beetje kwijt.

Ik hoop dat je iets meer beeld hebt gekregen van wat intuïtief schilderen, kleien en tekenen inhoud. En dat je nieuwsgierig bent geworden. Dan zou ik je heel graag uitnodigen voor mijn workshops of guasha met coaching. Om samen op zoek te gaan naar jou.

liefs Iloon